Смъртоносната снежна буря на крипто зимата не дава признаци на затишие

Мъчителната седмица на криптовалутите е повод трейдърите да се готвят за поредна криза

19:30 | 18 юни 2022
Обновен: 22:03 | 18 юни 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Това беше една от най-драматичните седмици в кратката история на пазара на криптовалути, предшествана от типа съобщения от контрагенти, от които инвеститорите се страхуват най-много: Съжаляваме, но просто не можем да върнем парите ви точно сега, посочва Bloomberg.

Междувременно зараждащата се технократска индустрия с грандиозни амбиции да преосмисли финансовата система беше разтърсвана многократно от ехото на минали кризи в старата система. Седмицата беше изпълнена с искания за допълнително обезпечение, принудителни продажби и разкриване на важни обезпечения като твърде неликвидни по време на криза. Чуваха се слухове за взривяване на хедж фондове, разкази за опортюнистична хищническа търговия, съкращения на работни места и шумно отричане на проблемите от страна на ключови играчи, което се оказваше погрешно почти веднага. 

На фона на всичко това веднъж завинаги беше разбит митът, че тази нова криптофинансова система е някак си имунизирана срещу - или дори способна да се възползва от - икономическите основи, които понастоящем наказват старата система.

Всичко започна късно в неделя, когато един вид крипто банка в сянка, наречена Celsius Network, спря тегленията от вложителите, които бяха примамени от космически лихвени проценти, които, погледнато със задна дата, вероятно са били твърде добри, за да бъдат истина. В края на седмицата, на другия край на света, в Хонконг, кредиторът на цифрови активи Babel Finance също замрази тегленията.

"CelsiusNetwork спира всички тегления, суапове и трансфери между сметки. Действието в интерес на нашата общност е наш основен приоритет. Операциите ни продължават и ще продължим да споделяме информация с общността", написа Celsius на 13 юни 2022. 

"Работим по въпроса", казаха на клиентите си и двете фирми, и без съмнение го правят. И все пак все повече се засилват спекулациите, че поне Celsius Network е затънала в това, което изследователската фирма Kaiko нарече "положение, подобно на това на Lehman".

Подобно на Lehman Brothers преди почти 14 години, проблемите на Celsius показаха колко взаимосвързани са големите играчи в тази финансова система и колко бързо може да се разпространи заразата, което превръща драмата от тази седмица в продължение на тази от миналата и в предистория на тази от следващата.

Много анализатори посочиха проблемите, които Celsius има със свързания с Етериум токен, наречен staked ETH или stETH - монета, създадена да бъде търгуем заместител на Етер, който се използва широко в децентрализираните финанси. Макар че всеки stETH трябва да може да бъде заменен за един Етер след влизането в сила на дългоочакваните подобрения на блокчейна на Етериум, неотдавнашните пазарни сътресения доведоха до спад на пазарната му стойност под това ниво. 

Изследователската фирма Nansen също идентифицира Celsius като една от страните, замесени при загубата на обвързаността на стабилния UST с долара през май. Епизодът с този токен, който беше движен до голяма степен от алгоритми, крипто животински дух и непосилна доходност от 19,5% за вложителите в протокола Anchor, предизвика загубата на десетки милиарди долари при зрелищната имплозия на блокчейна Terra. 

Анализът на Nansen потвърди, че програмата Anchor на Terra е била важен източник на доходност за Celsius, според коментар от крипто борсата Coinbase. "Според нас това вероятно породи въпроса как Celsius би могла да изпълни задълженията си без тази 19,5% доходност", пише институционалният екип в Coinbase. Тази фирма, между другото, заяви през седмицата, че ще съкрати 18% от досегашната си бързо растяща работна сила, присъединявайки се към други криптостартъпи, издаващи розови фишове, като Gemini и BlockFi, които се борят на фона на безмилостния спад на цените на активите, наречен "крипто зима".

Драмата се засили в сряда с тревожен туит, който сякаш потвърди спекулациите, които се въртяха около един от най-влиятелните хедж фондове в крипто, Three Arrows Capital. "Ние сме в процес на комуникация със съответните страни и сме напълно ангажирани да изработим това", написа един от съоснователите на фирмата, без да разкрива никакви подробности за това какво точно е "това", което изработва. 

До края на седмицата основателите на многомилиардния фонд обясниха пред Wall Street Journal, че проучват варианти, които включват спасяване от друга фирма и споразумение с кредиторите, което да им осигури време за изработване на план. Three Arrows също стана жертва както на проблемите на StETH, така и на фалита на Terra. По данни на изданието фондът е закупил около 200 млн. долара във валутата Luna, използвана за подкрепа на стойността на стабилната монета UST на Terra. Luna, която се продаваше за повече от 119 USD през април, сега струва около 0,000059 USD.   

Както хедж фондовете на Bear Stearns бяха сред първите, които разкриха проблемите от кризата с високорисковите ипотечни кредити, така и Three Arrows вероятно не са сами. В съзнанието ми изниква теорията за хлебарките: Ако видите една от тези гадни буболечки да се разхожда по пода, има вероятност зад хладилника или под мивката да се крият още много други.

crypto winter

Всъщност горещата търговия с криптовалути в момента вече не е изпомпване на монети "до Луната" с туитове, пълни с емотикони на космически ракети, а по-скоро опит да се открие къде се крият тези хлебарки и да се направи храна от тях. Някои хитри трейдъри са изпратили ботове да обхождат блокчейн в търсене на позиции с висок финансов превес, които са застрашени от принудителна ликвидация, тъй като стойността на обезпеченията им вече не е достатъчна, за да покрие заемите им. Ако успеят, те получават от 10% до 15% дял от продажбата на обезпечението - стимули, изплащани от автоматизирани протоколи, които имат за цел да ги предпазят от несъстоятелност. 

Когато прахът се уталожи в края на седмицата, щетите бяха поразителни. Биткойнът отбеляза 12 поредни дни на загуби, което е най-дългият му устойчив спад, и в началото на съботния ден проби 20 000 долара за първи път от 2020 г. насам. На фона на затягането на паричната политика най-голямата криптовалута в света вече е спаднала с повече от 70% от върховете си през ноември, когато наближаваше 70 000 долара. Етерът се потопи под 1 000 долара, като преди седем месеца се продаваше за цели 4 866 долара. Това, което някога е било индустрия за повече от 3 трилиона долара, сега се оценява на по-малко от 1 трилион долара.

И въпреки сходството с миналите кризи в традиционните финанси, с наближаването на уикенда има една голяма разлика: Играчите на старомодните пазари поне могат да изключат машините си в събота и неделя, за да се наспят и да оближат раните си. С наближаването на тридневния празничен уикенд в САЩ, с прогнози за слънчево небе в Ню Йорк, тези със силна експозиция към цифрови активи ще останат залепени за екраните си, където смъртоносната снежна буря на крипто зимата не дава признаци на затишие.