Федералният резерв скача в полето на финансовите мини

Комитетът на централната банка в сряда повиши официалните разходи за заеми с 0,5 процентни пункта, което е най-голямото увеличение от 2000 г. насам

09:01 | 5 май 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Има много неща, които могат да се взривят в лицето на Федералния резерв. Централната банка на САЩ няма друг избор, освен да повиши лихвените проценти и да свие баланса си, за да се бори с инфлацията. Но действията на председателя Джей Пауъл правят пазарите по-уязвими на шокове и дори могат да насочат американската икономика към рецесия, пише "Ройтерс".

С инфлацията на 40-годишен връх, Фед бърза по пътя към по-нормална парична политика. Комитетът на централната банка в сряда повиши официалните разходи за заеми с 0,5 процентни пункта, което е най-голямото увеличение от 2000 г. насам. Освен това обяви началото на намаляването на баланса си от 9 трилиона долара. Това ще означава намаляване на 95 милиарда долара в ценни книжа, обезпечени с ипотечни кредити, след юли, започвайки с 47.5 млрд. долара още сега.

Промяната прави финансовата система по-уязвима към финансови трусове. Вземете 24-те трилиона долара на държавния пазар, където проблемите, разкрити от разпродажбата, предизвикана от пандемията, все още не са отстранени. В началото на 2020 г. неистовото търсене на пари остави ключовия финансов пазар без ликвидност, което накара Фед да се намеси. Притежанията на централната банка в държавни облигации се удвоиха от февруари 2020 г. до около 5,8 трилиона долара.

Проблемите с ликвидността могат бързо да се появят отново, докато Фед се оттървава от подобни активи. Пазарът на държавните финанси се разпродаде заради ястребовия тон на централната банка и притесненията как това може да навреди на икономиката. Индексът на ICE BofA Treasury Index се понижи с 9% тази година.

По-големи от очакваното повишения на лихвите са друга опасност. Голяма част от инвеститорите предвиждат серия от 0,5 процентни пункта увеличения на следващите срещи на Фед, според инструмента CME FedWatch. Но устойчивата инфлация означава, че пазарите смятат, че сега има 20% вероятност Фед да повиши лихвите с 0,75 процентни пункта през юни, нещо, което централната банка не е правила от 1994 г. През последните 60 години по-строгата парична политика обикновено се следва от рецесия, според Пайпър Сандлър.

Междувременно Фед е на милостта на фактори, които могат да разстроят американската икономика и да изхвърлят плановете й от релси. Големи обрати във войната в Украйна или допълнителни прекъсвания на веригата за доставки от блокирането на Covid-19 в Китай са възможни препятствия. Всичко това увеличава риска от странични щети, докато Пауъл се ориентира в полето на финансови мини.