Пропастта между работодатели и служители се разширява

Надя Василева от Manpower Group с коментар за пазара на труда у нас

21:00 | 9 октомври 2016
Обновен: 16:30 | 10 октомври 2016
Студентки пред Харвард. Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg
Студентки пред Харвард. Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg

 Пропастта между желанията на работодателите и служителите не само че не се свива, ами се разширява. В България винаги сме имали дисбаланс между търсене и предлагане, а скоро стана ясно, че на трудовия пазар се формира група на служители, които непрекъснато търсят нови предизвикателства. Това каза Надя Василева, управляващ директор на Manpower Group в предаването InvestOr по Bloomberg TV Bulgaria.

„Това създава доста притеснения от гледна точка на работодателите, тъй като те не могат да разчитат трайно на своите служители. Новите поколения очакват определено по-голямо разнообразие на работното място, искат по нов начин да се извършва определената работа, да внасят иновации в работния процес, което невинаги е наравно с желанията и очакванията на работодателите“, обяснява Василева.

По думите й ако едно време, с развитието на новите технологии, бизнесът беше много по-добре екипиран с технологии, в момента е обратното – хората идват на работа много по-подготвени технически, отколкото е бизнесът.

„В различните сектори има различна динамика на подобно разминаване, но във високотехнологичните сектори то е най-осезаемо“, посочва още Василева. „Хората, които търсят работа, имат много повече възможности в момента, не само в България и това ги прави доста мобилни, те се изживяват като глобални таланти, могат да работят навсякъде, тоест работата представа да бъде място, а поредица от задачи, които трябва да бъдат изпълнени“, допълва тя.

Василева подчертава, че това неизменно води до голямо текучество и по-високи разходи за работодателите за задържане на съществуващите кадри, както и за продължителното им обучение.

Повече по темата, както и още коментари на Надя Василева за тенденциите на трудовия пазар в България вижте в първата част на предаването: