Как да търгуваме след срива на паунда

Коментар на Джорфи У, директор за инвестициите във Великобритания в UBS

11:22 | 7 октомври 2016
Обновен: 11:23 | 7 октомври 2016
Логото на UBS. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg
Логото на UBS. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Две минути на хаос в разгара на търговската сесия на финансовите пазари в Азия изпратиха паунда с 6,1% надолу само за 120 секунди. Трейдърите смятат, че това се е случило заради прекомерни поръчки за продажби на паунди, направени чрез алгоритми за търгуване.

Ситуацията наподобява типичен flash crash (в буквален превод нт английски светкавичен срив б.р.). В такава ситуация алгоритмите за търгуване, които трейдърите използват, изкривяват пазара, като задействат масивни поръчки за продажби при пробиването на определени нива на подкрепа, което предизвиква рязък спад в рамките на минути или дори секунди.

"В момента мога да кажа, че ако искате да продавате при поксъпване, имайки предвид движението, което видяхме, може и инерцията да не е на ваша страна. Видяхме го при движението на швейцарския франк след като премахнаха тавана на поскъпване на валутата спрямо еврото в началото на 2015. Тогава беше доста трудно да се продава през първите няколко дни", коментира Коментар на Джорфи У, директор за инвестициите във Великобритания в UBS.

Вижте повече от анализа му: