Лагард: Европа има нужда от истински банков съюз

Директорът на МВФ говори пред Bloomberg

17:40 | 6 октомври 2016
Обновен: 17:42 | 6 октомври 2016
Кристин Лагард, шеф на МВФ. Снимка: Guillermo Gutierrez/Bloomberg
Кристин Лагард, шеф на МВФ. Снимка: Guillermo Gutierrez/Bloomberg

Отдавна призоваваме за сформирането на истински банков съюз в еврозоната, каза директорът на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард в интервю за Bloomberg. До някаква степен има банков съюз и бяха положени усилия, но той не е завършен и няма фискален буфер, който да подкрепи значителни усилия в реформирането на сектора. Втората стъпка е да наричаме нещата с истинските им имена. Понякога това не е лесно, но ако имаме значителни нива на лоши кредити в балансите на банките, трябва да го признаем. Правим го между нас при преговорите с отделните институции и публично с обобщени данни, защото не искаме да открояваме нито една отделна институция. Не споменаваме имена, а говорим общо, допълни Лагард.

Дори ако икономическата ситуация се подобри, както се надяваме да се случи и ако централните банкери вземат правилните решения и преминат към действия, ще останат 25% от банковата система, които няма да просперират. Затова е необходимо да се преразгледа работата на всеки бизнес лидер, каза още директорът на МВФ.

Лагард засегна и темата за Deutsche Bank, казвайки, че колкото по-бързо се стигне до споразумение с американските власти, толкова по-добре. По думите ѝ е по-добре да се стигне до споразумение между двете страни, а не до съд.

„Лошо споразумение винаги е по-добро от добър съдебен процес“, каза Лагард.

Директорът на МВФ за пореден път изтъкна позицията си, че банките трябва да преразгледат своя бизнес модел.

„Deutsche Bank, като много други банки, трябва да преразгледа бизнес модела си, което съм сигурна, че не прави, защото продава активи. Трябва да се обърне внимание на дългосрочната рентабилност, имайки предвид средата на ниски лихви, която ще се задържи по-дълго“, каза Лагард.