Рискуваме политическа намеса върху централните банки

Коментарът идва от Мохамед Ел-Ериан, старши икономически съветник в Allianz

17:13 | 6 октомври 2016
Обновен: 17:15 | 6 октомври 2016
Сградата на ЕЦБ във Франкфурт, Германия. Снимка: Martin Leissl/Bloomberg
Сградата на ЕЦБ във Франкфурт, Германия. Снимка: Martin Leissl/Bloomberg

Политическата намеса в управлението на икономиката от страна на централните банки е един от рисковете, пред които е изправена световната икономика, каза главният икономически съветник на Allianz Мохамед Ел-Ериан. Ел-Ериан, който е и колумнист в Bloomberg View, направи коментара в контекста на растящия дебат за неравенството в доходите и разпределението на богатството.

Коментирайки реч на премиера на Великобритания Тереза Мей, в която тя говори за елити и злоупотребяващи бизнес практики, Ел-Ериан каза, че политиците поставят под въпрос ползите от глобализацията и действията на централните банки. Действията на централните банки се поставят под въпрос под презумцията, че са подпомогнали богатите за сметка на средната класа. По думите на старши икономическия съветник на Allianz финансовият министър на Великобритания Филип Хамънд ще има трудната задача да покаже ползите от глобализацията и от решителните действия от страна на Английската централна банка за Великобритания.

„Това е част от много по-голям феномен – увеличаващия се политически натиск върху централните банки. Рискът е в това, че тези институции, които бяха централни за икономическия растеж, колкото и нисък да беше той, може да започнат да губят оперативната си автономност. И това трябва да е повод за притеснение у всички ни“, коментира Ел-Ериан.

В същото време Международният валутен фонд (МВФ) предупреди, че растящият популизъм, придружен с увеличаваща се липса на доверие в капитализма и протекционизма, са някои от най-големите заплахи пред световната икономика. От фонда подчертават, че изходът на референдума във Великобритания и настроенията около изборите в САЩ през ноември са показателни за тези притеснения.

Ел-Ериан каза, че западните икономики са се насочили към период на по-голяма политическа намеса в управлението на икономиките, което отваря нов дебат за икономическата и финансова глобализация.