Топ 10 на най-скъпите марки в света

Apple запазва първата си позиция, но кои са останалите

11:52 | 6 октомври 2016
Магазин на Apple. Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Магазин на Apple. Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Apple остава най-скъпата марка в света и през 2016, като изпреварва Google със сериозна разлика, показва ежегодната класация за най-добрите глобални марки на Interbrand – Best Global Brands 2016.

Ежегодната класация за топ брандовете в световен мащаб на Interbrand взема предвид 3 основни фактора при оценката на стойността им. На първо място стои финансовият анализ, като тук се оценява възвръщаемостта, която компаниите носят на своите инвеститори, както и печалбата, която генерират. На второ място се оценява ролята, която марката играе при вземането на решения за покупки от страна клиентите. Накрая се взема предвид силата на марката в това да създава лоялност у клиентите, а по този начин и устойчиво търсене и печалби в бъдеще.

Измерена чрез методологията на Interbrand, стойността на марката Apple се оценява на $178,1 млрд. По този начин технологичния гигант запазва първата си позиция от 2014 и 2015 година.

В топ 3 на класацията на практика няма изменения, като втората най-скъпа марка е Google, както и през 2014 и 2015. В последната класация стойността на марката Google е оценена на $133,3 млрд.

Третата позиция остава за Coca-Cola, чиято марка се оценява на $73,1 млрд.

Microsoft, който през 2015 се изкачи до 4 позиция, запазва класирането си и в последното издание на подреждането, като по последни данни марката се оценява на $72,8 млрд. - съвсем малко под оценката на Google.

На пета позиция остава Toyota, чиято стойност експертите оценяват на $53,6 млрд.

IBM продължава да бележи регрес в класацията, като се свлича до 6 позиция със стойност от $52,5 млрд., след като през 2014 марката беше на 4 място, а през 2015 – на пето:

Източник: Best Global Brands 2016

И макар че други широко разпознаваеми марки остават извън топ 10 на най-скъпите брандове, като Facebook и LEGO, те бележат сериозен ръст.

Спрямо миналата година най-много нараства стойността на марката Facebook – ръст от 48%. На второ място по този показател остава марката на онлайн ритейлъра Amazon с ръст от 33%, а на трето LEGO с ръст от 25%:

Източник: Best Global Brands 2016

Впечатление в последната класация прави и липсата на McDonald's в топ 10, след като веригата за бързо обслужване заемаше 9 позиция през 2014 и 2015. Проблемите и скандалите около компанията в последно време обаче изглежда се отразяват негативно и на стойността на марката.

Друг любопитен акцент е мястото на Samsung в топ 10. Въпреки скандалите със самозапалващи се телефони на компанията, Samsung e на 7 позиция със стойност на марката от $51,8 млрд. Южнокорейската марка заемаше седма позиция в подреждането и през последните 2 години.