"Уолстрийт" е близо до предизвикване на климатична финансова криза

Най-големите банки и мениджъри в САЩ произвеждат вредни емисии колкото Русия

10:32 | 30 декември 2021
Обновен: 11:06 | 30 декември 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Ако индустрията на финансовите услуги беше държава, тя щеше да се нареди като петият най-голям замърсител с парникови емисии в света.

Проучване, направено от Sierra Club и Центъра за американски прогрес, показва, че осем от най-големите банки в САЩ и десет от най-големите им мениджъри на активи общо финансират приблизително 2 милиарда тона емисии на въглероден диоксид, въз основа на оповестявания в края на 2020 г. или около 1% по-малко от това, което Русия произвежда.

Емисиите се равняват на 432 милиона пътнически превозни средства, управлявани за една година — и количеството им би било значително по-високо, ако бяха включени данните от обхват 3 и други фактори. (Обхват 3 представлява емисиите, произведени от веригата за доставки и клиентите на компанията.)

Какви са финансовите последици от подобно разрушаване на атмосферата? Авторите на доклада настояват администрацията на Джо Байдън да предприеме незабавни стъпки за намаляване на ролята на финансовия сектор в глобалното затопляне, за да не предизвика финансова криза, която може да е в пъти по-голяма от 2008 г.

Освен ако Белият дом не управлява прехода от изкопаеми горива по подреден начин, последствията ще се разпространят във финансовата система и ще доведат до „страшни последици за цялата икономика на САЩ“, според доклада.

Застрахователната компания Swiss Re съобщи през май, че глобалната икономика рискува да загуби повече от 18% от текущия БВП до 2048 г., ако не се предприемат действия по отношение на климатичната криза. За перспектива, икономиката на САЩ се сви с около 4,3% по време на Голямата рецесия от 2008 г.

И точно както през 2008 г., хората, които ще бъдат най-пострадали от катастрофата, предизвикана от климатичната криза, са тези, които са направили най-малко, за да я причинят: общности на цветнокожите и хората с ниски доходи, казват изследователите.

„Токсичните инвестиции на "Уолстрийт" в изкопаеми горива заплашват бъдещето на нашата планета и стабилността на нашата финансова система и излагат на риск всички нас, особено най-уязвимите ни общности“, каза Бен Кушинг, мениджър на кампанията Fossil-Free Finance на Sierra Club. „Регулаторите вече не могат да пренебрегват изумителния принос на "Уолстрийт" към климатичната криза. 

В началото на декември президентът Джо Байдън подписа изпълнителна заповед, нареждаща на федералното правителство да намали драстично въглеродния си отпечатък, с цел достигане на нетни нулеви емисии на парникови газове във всичките си операции до 2050 г. Байдън призовава американските агенции да похарчат милиарди долари за електрически автомобили, чиста енергия и модернизирани сгради, за да достигнат целта.

Според авторите на новия доклад, озаглавен „Въглеродният балон на "Уолстрийт“, Байдън също трябва да преследва банките и инвестиционните фирми.

„Разкриването на информация е съществена и основополагаща стъпка за смекчаване на пазарния риск“, се казва в доклада от 24 страници. "Въпреки това, самото оповестяване не е достатъчно и трябва да бъде съчетано с регулиране."

За смекчаване на финансовите рискове, свързани с климата, породени от излагането на "Уолстрийт" на индустрии с високи въглеродни емисии, в доклада се посочва, че регулаторите, включително Комисията за ценни книжа и борси (SEC), трябва поне да предприемат следните стъпки:

    Изискване всички финансови институции да оповестяват всички емисии, заложени в техните портфейли и дължащи се на бизнеса, за който предоставят услуги.
    Уверения, че инвестиционните доверени лица спазват своите ангажименти към клиентите и обществеността, включително тези, свързани с начина, по който инвестират и гласуват своите акции.
    Включване на климатичния риск в надзорните рейтинги, които се дават на банките.
    Администриране на стрес тестове, свързани с климата, за да се идентифицират потенциалните загуби на банките от изменението на климата (Moody's Investors Service изчислява, че банките в световен мащаб имат 22 трилиона долара излагане на въглеродно интензивни индустрии).
    Изискване банките да финансират по-рискови инвестиции с повече собствен капитал и по-малко дълг.
    Прилагане на допълнителни такси за климатичния риск за „глобални системно важни банки“.
    Коригиране на застрахователните премии за депозити, за да отразяват рисковете, свързани с климата.
    Проактивно действие по въпросите на расовата и икономическа справедливост, които се пресичат с подобни реформи, свързани с климатичния риск. 


Кой стои зад целия този CO2 в небето и може би следващата финансова криза? JPMorgan Chase & Co., Citigroup Inc., Wells Fargo & Co. и Bank of America Corp. са най-големите доставчици на финансиране за индустрията на изкопаемите горива. Заедно осемте банки в доклада финансираха приблизително 668 милиона метрични тона еквивалент на C02 (равни на 145 милиона пътнически превозни средства, управлявани за една година) чрез 5,3 трилиона долара кредитна експозиция, оценена от изследователите.

Дейностите на 10-те топ мениджъри на активи доведоха до 1,3 милиарда тона CO2 еквивалент или 287 милиона пътнически превозни средства.

Продължаващите неограничени емисии, поддържани от финансовата индустрия, означават, че смъртоносните горски пожари, суши, горещи вълни, урагани, наводнения и други екстремни метеорологични явления само ще се влошават, а „усилията за смекчаване на емисиите ще станат само по-предизвикателни и скъпи“, според доклада.

По ирония на съдбата финансовият сектор е също толкова изложен на риск от самите емисии, които финансира, тъй като вълнообразните ефекти от затоплящата се планета могат да доведат до катастрофални загуби за глобалните капиталови пазари.

„Ако не се обърне внимание“, пише в доклада Андрес Винели, вицепрезидент по икономическата политика в Центъра за американски прогрес, „изменението на климата може да доведе до финансова криза, по-голяма от която и да било в паметта ни“.