Финансова грамотност или късмет: как малките търговци оказаха голямо влияние

Някои спечелиха състояния, като притиснаха хедж фондове по къси позиции на така наречените „meme“ акции

18:56 | 28 декември 2021
Обновен: 20:45 | 28 декември 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

През май базираната в Сан Диего Емили се чувстваше доволна от година на двуцифрени печалби, спечелени от търговия с акции. Опциите за дялов капитал, от които се възползваха някои други инвеститори на дребно като нея, щяха да повишат нейната възвръщаемост.

Емили беше сред армията от дребни инвеститори, които разтърсиха фондовите пазари през 2021 г. Някои спечелиха състояния, като притиснаха хедж фондове по къси позиции на така наречените „meme“ акции като веригата магазини GameStop и кината AMC Entertainment, разказва "Ройтерс".

Но AMC се оказва падението на Емили. Докато акциите й се движат около $15, тя започва да продава „голи call опции“, които позволяват на притежателите им да купуват базови акции от нея на предварително договорена цена. Вместо да паднат, както се очакваше обаче, акциите на AMC скочиха.

Голите опции означаваха, че Емили всъщност не притежава акциите. Когато акциите на AMC достигнаха $72,62 на 2 юни, започнаха обажданията за изпълнение – по същество търсенето на пари в брой, за да се попълни нейната брокерска сметка.

„Разговарях по телефона с екипа на TD Ameritrade, като им казах да ми дадат повече време... но се оказа, че или аз продавам, или те ги продават“, разказва тя. В крайна сметка е ликвидирала портфолиото си, губейки $670 000.

meme 1

Емили не е истинското име на търговеца, но тя предостави документи, потвърждаващи самоличността й. "Ройтерс" не може независимо да провери размера на нейните загуби, но е прегледала брокерските изявления, показващи, че е продала значителни call опции за AMC и други акции през май.

"Беше опустошително. Не можех да спя", каза Емили. След като напуска работата си в човешки ресурси в края на 2019 г., за да търгува на пълен работен ден, сега тя работи като шофьор на доставки.

Нейната история е предупреждение за това какво може да се случи, когато процъфтяващите пазари изкушат неопитни инвеститори да рискуват всичко.

Но за всяка Емили има дребен търговец, който сърфира тазгодишния бум на фондовия пазар, енергизиран от икономическото възстановяване, "печатането" на пари от централните банки и раздаването на пари в брой от правителството.

TD Ameritradе - брокерът, използван от Емили - казва, че заедно с брокера Schwab е добавил шест милиона нови акаунта тази година.

Условията бяха назрели за търговия на дребно дори преди пандемията, тъй като новите мобилни платформи позволяваха на хората да купуват акции или части от акции с малки или дори несъществуващи комисионни.

meme 2

„Всеки може да получи своята част от баницата“, каза Бен Филипс, 30-годишен пилот, базиран в Лондон, който започна да търгува през 2019 г. Той нарича себе си дългосрочен инвеститор, но също така прави и дребни сделки „като малко забавление, малко хазарт".

Вълната на търговията на дребно беше "главната причина" глобалното търсене на акции да достигне 1,1 трилиона долара тази година, каза стратегът на JPMorgan Николаос Панигирцоглу.

„Действайки като инерционни търговци, инвеститорите на дребно най-вероятно ще продължат да бутат пазарите на акции, поне през следващата година. Те няма да имат алтернативи, защото лихвените проценти ще останат близо до 0%“, добави той. 

Големи купувачи

Търговията на дребно, за разлика от meme-манията, изглежда малко вероятно да избледнее.

meme 3

Американските търговци на дребно са закупили нетни щатски акции на стойност 281 милиарда долара досега тази година срещу 240 милиарда долара през 2020 г. и 38 милиарда долара през 2019 г., според Vanda.

Мнозина навлязоха в опциите за дялово участие, повишавайки обемите в САЩ с повече от 40% от 2020 г., изчислява аналитичната фирма Trade Alert.

Те също така представляват до половината от търговията с опции за единични акции - залози на отделни акции - според JPMorgan. Това от своя страна доведе дела на тези опции в общия обем на опциите до рекордно високо тази година, показва анализ на данните от Trade Alert.

Търговията на дребно е най-силно изразена на американските пазари и дори популярните в Европа платформи казват, че трафикът обикновено е най-висок в американски компании като Tesla, Nio, Apple, Amazon и GameStop.

Но тенденцията се разширява.

meme 4

Руската Московска борса казва, че при нея са регистрирани 26 милиона сметки на дребно, което е четири пъти повече от началото на 2020 г., и както борсата, така и брокерската компания Tinkoff планират да разширят часовете за търговия, включително през уикенда.

В Индия 19% от търговията през ноември е била чрез мобилен телефон - един барометър на търговията на дребно - според данните на Бомбайската фондова борса, срещу 7% през ноември 2019 г. 

Забавяне

Ръстът на търговската активност се забави, вероятно тъй като централните банки сигнализират, че идват по-високи лихвени проценти.

Онлайн платформата на Brokerage eToro, която има две трети от клиентите си в Европа, отбеляза 106 милиона сделки през третото тримесечие на 2021 г., половината от общия брой за първото тримесечие, макар и доста над нивата от началото на 2019 г. от 63 милиона.

Слабите печалби на други места убеждават пилота Филипс да започне да търгува в края на 2019 г.

Докато притежанията му на Tesla бяха силно засегнати от разпродажбата през март 2020 г., той купува още, след като гледа видеоклипове в YouTube, където търговците съветват хората да „купуват при спад“.

meme 5

Следващият отскок учетвори първоначалните разходи на Филипс от 15 000 паунда (20 100 долара), каза той, но той няма планове да продава, позовавайки се на своята "10-годишна вяра" в Tesla.

Други, като Дан, 24-годишен студент от Северна Англия, навлиза в търговията от „скука“ и четене на онлайн чат стаи като „WallStreetBets“, които напомпаха meme акциите.

Искайки пълното му име да не се използва, Дан казва, че е направил четири пъти своята инвестиция от 1000 паунда в GameStop, въпреки че приятелите му, които са влезли късно, са загубили пари.

Оттогава той се е отказал от търговията на дребно, наричайки това „късмет“, но инвестира в акции чрез британска спестовна сметка. Опитът "ми помогна да бъда по-финансово грамотен", добави той.

Емили, калифорнийският търговец, също все още търгува, но в по-малки обеми.

Тя се надява един ден да възстанови портфолиото си.