Nomura: Глобалната икономика е застрашена от стагнация през 2022 г.

Забавянето на растежа може да дойде от ерозията на печалбите и доходите на домакинствата от по-високата инфлация

09:00 | 10 декември 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

По-големият риск, пред който е изправена световната икономика до края на 2022 г., може да бъде стагнация, а не стагфлация, тъй като обусловеният от разходите ценови натиск вреди на все още слабото вътрешно търсене и по-строгите фискални и парични политики се превръщат в спънка, според Nomura Holdings Inc.

За повечето страни има „доминиране на инфлацията, насочена към разходите – лошият тип инфлация, която свива маржовете на печалба, ерозира реалните доходи на домакинствата и има тенденция да се самокоригира, когато търсенето е слабо“, пишат икономистите на Nomura в доклад за перспективите за 2022 г., публикуван на 10 декември.

Повечето икономики, включително еврозоната, Великобритания, Япония и Китай, не са се възстановили напълно от продължаващата пандемия и тяхното крехко частно търсене ги прави уязвими към забавяне на растежа, пишат икономистите.

Забавянето на растежа може да дойде от ерозията на печалбите и доходите на домакинствата от по-високата инфлация, по-високите спестявания на фона на икономическата несигурност и превръщането на фискалната политика в сериозна пречка, се казва в доклада.

номура 10.12

Икономиката на САЩ все още може да не последва общата тенденция, пишат икономистите, тъй като страната се възстанови до „пълно търсене“ и следователно има по-голям буфер, за да абсорбира инфлацията, предизвикана от разходите. Тъй като паричната и фискалната политика се затягат, САЩ са в по-добра позиция да се установят в перфектните усповия през 2022 г. на около целевата инфлация и растеж, според Nomura.

Ако САЩ видят бърза инфлация през първата половина на 2022 г., което не е основният сценарий на Nomura, Федералният резерв може да приложи агресивно повишаване на лихвите. Ако този сценарий се материализира, „това допълнително засилва нашето виждане, че по-големият риск за световната икономика в края на 2022 г. е стагнация, а не стагфлацията“, пишат те.

Nomura също очаква:

САЩ ще се изправят пред много по-слаба втора половина догодина с годишен растеж малко под 2% през четвъртото тримесечие, което ще помогне на Фед да запази курса за постепенно повишаване на лихвите.

Европейската централна банка няма да постанови повишения на лихвените проценти през следващата година, тъй като фирмата смята, че инфлацията в крайна сметка ще се върне под целта.

Продължителен процес на забавяне в Китай, като растежът на икономиката ще се забави допълнително до 2,9% на годишна база през първото тримесечие.