AmCham Китай: Визитата на Йелън беше много полезна

Майкъл Харт, президент на AmCham Китай

14:00 | 11 юли 2023
Преводач: Силвия Грозева

Джанет Йелън каза, че задълбочените преговори с висши представители на китайския икономически екип са поставили на добра основа отношенията между САЩ и Китай. Какво мислите?

Точно така. Министър Йелън се срещна с много хора. С частни компании, с редица хора от правителството. А преди нея тук беше министър Блинкен. Визитата на Йелън беше също много полезна.

Тя каза, че трябва да се уверим, че хората разбират, че редовните посещения на висши американски официални лица са нещо нормално, защото това са много важни търговски отношения.

Тя каза, че това е нормално и не би трябвало да се пише толкова, че е дошла в Китай. Ние сме много доволни да я видим тук. Радва ни, че тя продължава дискусиите на министър Блинкен. Тя обиколи бизнеса и правителството, проведе много срещи.

В петък вие седяхте до Джанет Йелън по време на преговорите. Казахте, че се опитвате, без оглед какво става в политиката между САЩ и Китай, да намерите обща кауза с китайските си партньори в производството, покупките и продажбите, плащанията на данъците в съответствие с ценностите ни. Какво искате да кажете? Какво искате да стане с Китай?

Няколко неща. Доста хора казаха, че САЩ не успя в Китай. Бих оспорил.

Редица хора, с които говоря ми казват, че Китай не е постъпил като САЩ и това е провал. Не съм съгласен.

Бих казал, че в личните контакти и особено в средите на бизнеса, който работи в Китай от 40г. не е така. Всеки път, щом се появи критика на САЩ в китайската преса, милионите китайски студенти, които учат в Америка казват, че това не е така като се върнат в родината си. Разказват за добрите си преживявания в САЩ.

В Китай днес има милиони хора, които работят за американски фирми. Те казват, че всъщност са третирани добре и получават шанс да растат в кариерата си. Че получават обучение.

А има стотици милиони китайци, които всеки ден търсят американски продукти – кафе или коли.

Така че първо, контактите са позитивни.

Второ, политиката в последните няколко години доста охлади отношенията между САЩ и Китай. Но бизнес общността продължава напред. Бизнесът работи. Ние си вършим работата всеки ден.

Трудно беше, когато американско-китайските отношения бяха влошени. Помня, че в последните 3г. си казахме, че тези негативни отношения са най-големия проблем.