Регенеративното земеделие дава добри добиви и устойчивост

Александър Китев, управител на Агримат, Бизнес среща, 28.01.2020

20:30 | 28 януари 2020
Александър Китев, управител на Агримат. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Александър Китев, управител на Агримат. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Един бизнес трябва да бъде устойчив. Технологията на бизнеса с регенеративно земеделие дава добри добиви и добра устойчивост. Това мнение изрази Александър Китев, управител на Агримат, в предаването "Бизнес среща" с водещ Таня Кръстева.

Гостът започва да се занимава с регенеративно земеделие през 2006 г. "Регенеративното земеделие е това, което е без обработки. Започнах да експериментирам на моите полета. Първите две години имаше резултат", разказва той.

"Плюсовете от тази технология са за стопанството, което я прилага, както и предимства за почвата, а в глобален мащаб -  изхранване на населението и преодоляване на глобалното затопляне. Това е технологията на природата. На нашата почва ѝ остава някъде 20% плодородие".

Китев категорично заяви, че единственият проблем за деградацията на почвата е нейната обработка.

Управителят на "Агримат" е присъствал на конференция в Украйна по темата и е чул от един от лекторите следната информация: ако в един момент всички фермери спрат да обработват почвата и започнат да сеят в промеждутъците между основните култури като пшеница и междинни култури, за около 15 г. проблемът с глобалното затопляне може да бъде до голяма степен решен.

Като други предимства Александър Китев отбеляза, че с регенеративното земеделие се намаляват разходите и се използва много по-малко гориво. Освен това на втората, третата година в почвата започва да се задържа много повече влага.