Инвестициите във ВЕИ компенсират отказа от ядрена енергетика

Предстоящото участие на ВЕИ- енергията на българската борса засилва пазарния риск пред инвеститорите

15:09 | 11 септември 2018
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Инвестициите в енергетика намаляват в глобален план, включително и тези във възобновяемата енергия, съобщи сайтът Investor.bg, позовавайки се на доклад на Международната агенция по енергетика (МАЕ) от юли. В Европа отказът от ядрената енергия, от която някои страни се отказват, се компенсира от инсталирането на ВЕИ мощности, какъвто е примерът с програмата на Швейцария, уточнява сайтът.

През май 2017 г. гласоподавателите решиха на рефрендум ядрената енергия постепенно да бъде заменена със зелени централи. Това бе резултат дълъг дебат, започнал след след ядрената катастрофа във Фукушима през март 2011 г. Резултът бе Енергийна стратегия до 2050 г., която включва насърчаване на ВЕИ, забрана за нови атомни централи, намаляване на енергопотреблението и въздействието върху околната среда. В момента 97% от производството на електроенергия в Швейцария е с неутрални емисии на въглероден двуокис, като 55% от нея се генерира от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), заяви в София новият посланик Мюриел Берсе Коен. В понеделник тя откри изложба за приноса на страната към ВЕИ сектора.

Според коментара на Мартин Георгиев, ръководител продажби в Alpiq България, която изгради втория по големина вятърен парк у нас – Ветроком край Казанлък, новите промени в Закона за енергетиката, които предвиждат излизането на производителите на зелена енергия на регулирания борсов пазар от 1 януари 2019 г., променят условията за инвеститорите.

„Нашата борса е сравнително нисколиквидна, доста волатилна, участието на енергията от ВЕИ има вероятност да увеличи още повече волатилността. По този начин се създава реално пазарен риск пред инвеситорите“, коментира той, цитиран от сайта.

Още по темата четете на Investor.bg.