Давос: Saudi Aramco е готова за IPO през H2 на 2018

Амин Насър, гл. изп. директор на Saudi Aramco

16:20 | 25 януари 2018
Автор: Иван Николов
Амин Насър, гл. изп. директор на Saudi Aramco. Даво 24 януари 2018. Photographer: Simon Dawson/Bloomberg
Амин Насър, гл. изп. директор на Saudi Aramco. Даво 24 януари 2018. Photographer: Simon Dawson/Bloomberg

Саудитска Арабия настоява, че няма връзка между плановете й да продаде част от дяловете си в държавния петролен гигант Saudi Aramco и стратегията на ОПЕК в подкрепа на цените на суровия петрол, съобщи Bloomberg.

На 21 януари министърът на енергетиката Халид Ал Фалих каза, че поне година ще мине преди ОПЕК и техните съюзници да успеят да се справят с глобалното пренасищане. Това може да принуди ОПЕК да разшири съкращенията на производството, каза той в Оман, защото глобалните петролни пазари може да не се ребалансират както се очаква през 2018.

Три дни по-късно, на Световния икономически форум в Давос Ал Фалих каза, че първичното публично предлагане на Saudi Aramco може да стане „когато му дойде времето”. Той самият се надява моментът да настъпи тази година, но това е промяна предишните уверения, че най-очакваното IPO ще бъде обявено в края на 2018, съобщава Bloomberg.

Амин Насър, гл. изп. директор на Saudi Aramco каза, че компанията се готви за IPO във втората половина на годината и в момента очаква основният акционер – държавата да вземе решението за това.

Чуйте в интервюто за Франсин Лакуа от Bloomberg.