Анкета в Twitter: Мъск да продаде дял от Tesla за $21 млрд

Сю Кийнън, Bloomberg

20:27 | 8 ноември 2021
Обновен: 09:10 | 9 ноември 2021
Преводач: Мария Попова

Не знаем със сигурност дали ще го направи, но анализаторите смятат, че може да има спад в акциите с около 6-7% като правят паралел между акциите на Tesla и крипто валутите.

Със сигурност знаем, че Мъск е много известен директор, който често общува с хората, които го следват и с почитателите си в  Twitter. Този уикенд той подхвърли идеята да продаде 10% от своя дял в Tesla, което явно ще намали данъците му.

В поста той казва: Напоследък се вдигна много шум около нереализираните печалби като начин за избягване на данъци, затова предлагам да продам 10% от моите акции в Tesla. Той поиска хората да отговорят с „да“ или „не“, а допитването започна в събота и приключи в 14:15 часа нюйоркско време. Около 58% от запитаните подкрепиха идеята за продажба по така зададения въпрос.

В последващ пост Мъск писа, че ще приеме всеки резултат и ако последва допитването, той явно ще продаде акциите си. Според анализаторите, Tesla може леко да се понижи днес.

Трябва да посоча, че като цяло компанията е в силна позиция – акциите са скочили със 73% тази година, а оценката е от 1,2 трилиона долара. Знаем, че ако Мъск продаде 10% от своя дял, на стойност 21 милиарда в понеделник, това ще доведе до 80% ръст в търгуваните обеми от последното тримесечие. Остава любопитен фактът, че той се допита по такъв въпрос до своите последователи, което може и да ни подскаже, защо ще продава той.