UBS очаква повече търсене на услуги, отколкото на продукти

Ралф Хамерс, главен изпълнителен директор на UBS Group AG

08:00 | 27 октомври 2021
Обновен: 10:16 | 27 октомври 2021
Преводач: Мария Попова

Бележите най-високата печалба преди данъци от 15 години насам. Това определено би трябвало да ви радва.

Така е, много съм доволен от резултатите. Имаме приходи от 9,1 милиарда долара, което е повишение от 2% за последното тримесечие спрямо същото на миналата година. А разходите ни са снижени спрямо една година назад. Така, печалбата ни преди данъци се покачи с 11% до 2,9 милиарда долара. Резултатът е добър и показва, че инвестиционната ни стратегия е с отлична възвръщаемост и инерцията на пазара е налице.

Все още ли има апетит към риска?

Нека го кажа така: клиентите проявяват апетит за риск.

 Клиентите все още търсят доходност, а ние успяхме да акордираме екосистемата си така, че да ги подкрепим в инвестициите им на пазарите и днес те възлизат на 26 милиарда долара в отделни управлявани сметки. 22 милиарда са вложени в много устойчиви предприятия, които предлагаме.

Във все по-голяма степен ние сме ексклузивни партньори на такива предприятия и предлагаме такива услуги.

От една страна виждаме апетит към риска, от друга настроението на инвеститорите е донякъде предпазливо заради данните за инфлацията и те търсят съвет как най-добре да защитят капиталите си от покачващата се инфлация.

Консенсусът е, че в средата на 2022 инфлацията ще достигне пика си. Съгласен ли сте?

Напълно. Ако разгледаме основните фактори, причиняващи инфлацията то това очевидно са цените на енергията, прекъсванията в снабдителната верига и донякъде търканията на пазара на труда.

Нашето очакване е потребителите да започнат да харчат повече за услуги отколкото за стоки, което ще намали напрежението в някои вериги на снабдяване.

А по това време и самите снабдителни вериги ще са заработили нормално, търсенето на стоки ще бъде малко по-ниско. Надяваме се тогава да се окажем в една по-балансирана ситуация и инфлацията ще се понижи.