ВoE може да започне да вдига лихвите в края на годината

Джулиет Сали, Bloomberg

11:30 | 18 октомври 2021
Обновен: 12:42 | 18 октомври 2021
Преводач: Мария Попова

Управителят на Английската централна банка, Андрю Бейли изложи аргументи в полза на повишаването на лихвите. В изказване пред онлайн конференция, организирана от Group of Thirty, Бейли заяви, че централната банка ще трябва да действа, за да ограничи инфлационните сили и предупреди, че високите цени на енергията означават, че ценовият натиск ще продължи. Инвеститорите прогнозират, че ВoE ще започне да повишава лихвите през последните месеци на годината.

"Конкретно, случващото се с цените на енергията говори, че ситуацията ще продължи и ще се отразява върху данните за годината по-продължително. За централните банки, това повишава опасенията и загрижеността относно заложените прогнози. Затова и ние в Английската централна банка дадохме сигнал, още един  сигнал, че ще трябва да повишим лихвите. Но разбира се, решението за действие ще вземем на нашите заседания", каза Андрю Бейли, управител на ВoE.

Инфлацията в Нова Зеландия скочи повече от очакваното през третото тримесечие и достига най-високите си темпове от десет години. Данните подкрепят очакванията централната банка да повиши лихвите. Инфлацията е 4,9% спрямо 3,3% за предходния период.

Гуверньорът на PBOC И Ган каза, че властите могат да овладеят рисковете за китайската икономика и финансовата система от кризата с Evergrande. Засилват се тревогите, че липсата на пари се разнася от Evergrande към други предприемачи, след като Си Дзинпин запази строгите мерки за охлаждане на имотния пазар.