Microsoft отстъпва, като спира LinkedIn в Китай

Питър Елстром, Bloomberg Токио

06:00 | 16 октомври 2021
Преводач: Силвия Грозева

Защо го правят? Защо стигнахме дотук?

Доста драматично решение от страна на LinkedIn и Microsoft. Те бяха смятани за един от редките примери за успех на американски технологични компании в Китай.

Разбира се, други платформи за социални медии като Twitter и Facebook нямат право да работят в страната, заради силната цензура.

Но LinkedIn успяваше да работи главно, защото е насочен главно към професионални услуги и нетуъркинг.

Вижда се обаче как бавно се натрупват препятствия за общността на LinkedIn в Китай. Появиха се проблеми, след като някои постове бяха свалени и някои акаунти бяха затворени.

Това оказа известен натиск над бизнеса.

Накрая Microsoft реши просто да се изтеглят, поне що се отнася до платформата LinkedIn, която ще промени подхода си към Китай, за да се насочи по-конкретно към търсене на работа. LinkedIn разбира се, позволява да се пишат много коментари и да се навлиза в някои чувствителни области, които се превърнаха в доста проблематични за Китай.

Кажете ни за това решение? За новото приложение за търсене на работа. Какво знаем още?

Не е същото. Представя се като заместител на платформата на LinkedIn, но тя е много богата, която позволява всякакви взаимодействия. Може да търсите работа, да пишете коментари, които искате да споделите с професионалната си общност.

Насочена е главно към професионални теми и на много други пазари е доста ефективна, включително на Запад и в Япония и други страни.

Новият подход обаче ще бъде по-ограничен. Още не са ни дали всички подробности как ще изглежда, но ще прилича на орязана версия, предлагаща да се търси работа.

Това е доста голямо отстъпление от страна на Microsoft, които похарчиха доста пари за LinkedIn.

Microsoft има и дълбоки корени в китайската общност, там имат голям изследователски център, инвестират отдавна в страната. Подкрепиха част от ръста на технологичната индустрия в Китай. След това вкараха пари в LinkedIn и платформата работи там от 7 години. Сега има 52 млн потребители.

Така че това е голямо отстъпление за тях.