UBS: Цените на енергоносителите ще зависят от времето

Уейн Гордън, директор на суровини и чуждестранни борси в UBS Global Wealth Management

13:30 | 14 октомври 2021
Обновен: 16:15 | 14 октомври 2021
Преводач: Петя Кушева

Разговаряхме с Кармен Райнхарт по-рано и едно от нещата, които тя каза са проблемите на предлагането и натискът върху цената, който виждаме. Това не е резултат от един фактор, нали? Не е само заради ОПЕК? Виждаме широкообхватен натиск в резултат на сливането на различни фактори. Това прави ли много по-трудно прогнозирането кога ще се уталожат нещата?

Да, определено съм съгласен с това. Интересното, е че всъщност виждаме как петролът се променя спрямо другите цени на енергията, на газа и въглищата. 

Очевидно острият недостиг на въглища в страни като Китай и Индия продължава да задържа пазарите на изключително високи, на рекордни нива в случая с въглищата.

Но да видим петрола. Ние подобрихме нашата прогноза, защото тя бе за около 75 долара за барел през следващата година. Но сега сме на около 80 долара за барел за суровия петрол брент.

Отчасти от причината за това беше нарастващото търсене на суров петрол за производствените мощности.

Много държави нямат възможност за превключване между горивата, но някои страни го правят. И ние смятаме, че това е довело до добавяне на около половин милион барела на ден към търсенето на петрола.

Колко дълго ще продължат да се наблюдават по-добри резултати? Особено както казвате, продължава да растат и другите суровини. Къде виждате сфери, където силата на ръста е движена по-малко от фундаментите?

Поне при цената на въглищата, вероятно пазарът изглежда в най-добро здраве, защото откриваме, че цените са се консолидирали напоследък към повишени нива.

През октомври времето все още е добро. Още не сме имали значително застудяване в повечето страни от Северното полукълбо. Как ще се развиват цените от тук нататък ще зависи много от времето през следващите няколко месеца.

Знаем, че запасите са ниски в страните консуматори. Те се опитват, по-специално в случая на Китай, да увеличат производството и да засилят вноса, за да подобрят като цяло състоянието на запасите.

Индия прави почти същото. Но знаем, че когато находищата заработят, очакваме  значително увеличение на производството на въглища в Индия и Китай, двама от най-големите потребители в света. Така че тези находища са доста проблематични.    

Още не знаем дали зимата ще бъде топла. Може да има по-високо производство и относително добро търсене, така че цените може да се върнат много бързо.