Сингапур неочаквано затегна монетарната политика

Вони Куин, Bloomberg News

10:30 | 14 октомври 2021
Обновен: 12:45 | 14 октомври 2021
Преводач: Силвия Грозева

Монетарна политика

Централната банка на Сингапур неочаквано умерено затегна монетарната си политика заради натрупването на инфлационен натиск. MAS /ем-ей-ес/ засили местния долар като увеличи валутния диапазон от нула процента досега, с което позволява поскъпване. Решението е сигнал за глобалната икономика, след като Сингапур има силна експозиция към търговията. Централната банка каза, че основната инфлация за 2022г. ще бъде средно 1-2%.

Пристанища

Президентът Джо Байдън каза, че иска да разреши проблема със задръстванията на американските пристанища и да осуети недостига за празничния сезон и закъснения. Той обяви, че пристанището в Лос Анджелис ще започне да работи денонощно и че търговците са обещали да ускорят логистиката. Недостиг на стоки за празниците би бил политически кошмар за президента, който вече се изправя пред обвиненията на републиканците, че решенията му водят до инфлация.

Енергетика

Китай обеща на хората да са на топло през зимата и че ще изпълни дългосрочните климатични  цели. Властите обявиха, че има осигурени запаси от въглища, а междувременно ускоряват строежа на вятърни и слънчеви ферми. Китайската енергийна криза принуди масови прекъсвания на тока до заводите в страната. Правителството ще преоцени управлението на енергийната криза преди да реши за ограничаването на емисиите.