Бирол: Чистата енергия идва с пълна сила

Фатих Бирол, директор на Международната енергийна агенция

11:32 | 14 октомври 2021
Преводач: Силвия Грозева

В момента енергийният преход по света е все по-труден, защото потребителите започват да откриват по-високите цени на изкопаемите горива. Колко е компромисен този преход в момента?

Може би има някакво недоразумение или някои хора се опитват да представят сегашната пазарна криза като първата в енергийния преход. А ситуацията с природния газ, петрола и въглищата не е свързана с енергийния преход. Факторите са различни според мен.

Чистата енергия не е причината, а решението на проблема, който имаме.

Затова е важно да поставим нещата в перспектива.

Цената на петрола, както казахте преди минути, днес е над 80 долара, но днес потребяваме около 96 млн барела на ден. А през 2019г. светът потребяваше много повече – 100 млн барела петрол на ден, а цената му беше 60 долара.

Не можем да говорим за липса на инвестиции в петрола или другите енергийни източници. В света има достатъчно петрол, но по-високите цени трябва да са резултат от други неща, не от липсата на капацитет или инвестиции.

Като представител на енергийната индустрия и поддръжник на прехода към бъдеще с по-чиста енергия, смятате ли, че цената на петрола би трябвало да остане висока или да расте с напредъка на преходния период?

Сегашните цени на петрола, газа и въглищата са сериозно предизвикателство за глобалното икономическо възстановяване заради по-високата инфлация.

По тази причина бих искал да видя как тези цени се понижават от сегашното ниво.

Но без оглед на цените, чистата енергия идва, с пълна мощ.

Това са електромобилите, това са слънчевата и вятърната енергия.

Днес видях данните за електромобилите в Китай. Най-големите производител на коли. Над 20% от всички коли, продавани в Китай са електрически.

Същото и в Европа.

Техният дял ще расте и накрая очаквам да се отрази много силно на търсенето на петрол.

Не бива да се вторачваме в това, което става днес на пазарите като резултат от неустойчивото икономическо възстановяване по света.

Нека погледнем отвъд него. Очаквам сегашните климатични политики на много страни – от Китай до САЩ, Европа и други страни да имат значителни последици за глобалните енергийни пазари.