Китай е по-важен за Apple от САЩ

Влад Савов, Bloomberg

07:34 | 14 октомври 2021
Преводач: Силвия Грозева

Apple има голям късмет в сравнение с Google и Facebook в Китай. Защо според вас Apple досега избягва съдбата на останалите технологични гиганти?

Едва ли е късмет. Компанията натрупа дългогодишен опит в Китай и научи много уроци, да са развие уникалната си позиция в страната. Първо трябва да кажем, че е един от най-големите работодатели в Китай чрез веригите си за доставки и производство. Освен това в сегашния регулаторен натиск в страната има нюанси.

Когато става дума за Tencent и Alibaba, които са обекти на натиска, това са доставчици на услуги, интернет компании и при тях става дума за приложенията, а не за магазина за приложения.

Другите магазини за приложения в Китай като този на Huawei и Xiaomi не са обект на натиск като Tencent и Alibaba. Това е и ситуацията с Apple в момента.

Какво е значението на китайския AppStore и китайския потребителски бизнес и как помогна или навреди на нетната печалба на Apple?

Не може да се опише значение на Китай за Apple. Дори мога да кажа, че Китай е по-важен за компанията от САЩ. Цифрите го потвърждават.

Китайският AppStore носи повече приходи от този в САЩ за последните 5г.

Потребителският бизнес осигурява една пета от продажбите на Apple.

Затова Китай е наистина от критично значение за операциите на Apple.