Южна Корея е на прага да сбъдне прогнозите за ръст и възстановяване

Шон Фенър, водещ икономист за Азия в Oxford Economics

17:00 | 12 октомври 2021
Обновен: 18:13 | 12 октомври 2021
Преводач: Вера Рашева

Всичко това гарантира ли раздвижване през следващия месец?

Според нас определено ще има повишение на лихвите. През октомври не очаквахме такова. Не очаквахме операция тип „back-to-back“. Обаче понеже нивото на инфлацията надхвърля целевото равнище за увеличаване на банките и през последните шест месеца то е 2,5%, лихвените проценти ще са отрицателни дори и след повишението през октомври. Налице са и задълбочаващи се финансови опасения във връзка с дисбаланс по отношение на дълга на домакинствата. През ноември наистина очакваме увеличение от 25 базисни пункта.

 

Какво означава това? Предполагам, че разбирате причините за увеличението. Какво ще стане причина за постоянно или временно спиране, когато става въпрос за нормализиране? Понеже продължаваме да наблюдаваме забавяне в Китай във връзка с енергийната криза, която допълва опасенията на континента по отношение на растежа. Налице са и затруднения при веригата за доставки, които могат да повлияят на износа като цяло и експортно ориентирани страни като Южна Корея. Тези причини достатъчни ли са, за да се осъществи временно спиране за определено време?

Според нас през следващия месец няма да наблюдаваме данни, чрез които да се сбъднат прогнозите за растеж и възстановяване на Южна Корея, като се има предвид това, което вече се очаква от банките. Необходимо е да помним, че паричната политика ще функционира съвместно с фискалната  политика.

Ето защо ще продължаваме да наблюдаваме много по-добре целенасочена фискална подкрепа. Очакваме ограниченията да доведат до продължително увеличение на равнищата на ваксинация. Тогава ще наблюдаваме и възстановяване по отношение на потребителите.