Goldman понижи прогнозата за ръст в САЩ

Катлийн Хейс, Bloomberg

13:00 | 11 октомври 2021
Преводач: Мария Попова

Защо Goldman се притесняват за потребителските разходи?

Налице е делта вариантът, затруднения с предлагането, случват се какви ли не неща, които е невъзможно да се контролират от Фед. Никой регулатор не може да контролира подобни неща, но икономиката определено понася щети от тях. За БВП през 2021 те прогнозират 5,6%, което е малко по-ниско от първоначалните 5,7%. За следващата година прогнозата е за 4% спрямо предишната от 4,4%. Но нека напомня, че това е два пъти повече от прогнозата на Фед като потенциален растеж на икономиката.

Това, което се наблюдава е продължаващото влияние на вируса върху разходите за услуги, които са чувствителни към него – ресторанти, пазаруване от физически магазини. Като говорим за това, през тази седмица ще излязат данните за продажбите на дребно и се очаква те да са със спад от 0,3% за септември, но това се дължи на понижението от 6,7% в продажбата на нови автомобили. Не защото хората не искат нови коли, а защото заради недостига на чипове е трудно да купите колата, която искате.

Да видим инфлацията – тя е най-обсъждана в САЩ тази седмица, когато стане дума за инвестиции, за намаляването на стимулите от Фед, защото годишното увеличение от 5,3% в индекса на потребителските цени се наблюдава за втори пореден месец. То е много по-високо от прогнозата на Фед и въпросът е как биха могли да го нарекат „преходно“, когато продължава да расте.

Да видим друга графика, докато говорим за намаляването на стимулите. Ще сравня инфлацията при основния измерител на Фед – базовия дефлационен фактор на личните разходи и ще го сравня с процента на безработицата. Безработицата е на дъното в същия месец, в който заетостта извън селското стопанство се понижи на 4,8% от 5,2%. Тя почти никога не е толкова голяма. Виждате стойността над 4%, която е два пъти  по-голяма от целта на Фед от 2%.

Заради това мнозина смятат, че Фед ще обяви съкращаване на стимулите след заседанието си на 3 ноември. Тази седмица е заседанието на Фед за септември, което се очаква да обяви най-същественото от коментарите на всички членове на комисията. А то е: готови сме да намалим стимулите, но нека изчакаме още малко.

Централните банки по целия свят все повече мислят за това. Фед не са първите, вижте Корейската централна банка, новозеландската – те започват да намаляват стимулите и както знаете, в петък централната банка на Индия ще се присъедини към тази група. Те казаха, че не са променили политиката си, но изцяло прекратяват програмата за изкупуване на облигации. Така че, има общ знаменател и аз бих го нарекла „инфлацията не отминава“.