BoE сигнализира за вдигане на лихвите

Вони Куин, Bloomberg News

10:41 | 11 октомври 2021
Обновен: 15:10 | 11 октомври 2021
Преводач: Силвия Грозева

Великобритания

Двама представители на BoE засилиха сигналите от непосредствено повишение на лихвите във Великобритания за ограничаване на инфлацията. Членът на комисията за монетарна политика Майкъл Сондърс каза в бележка през уикенда, че инвеститорите са прави да залагат на вдигане на лихвата. Гуверньорът Андрю Бейли обяви за потенциално много ощетяваща инфлацията, ако не се вземат мерки.

САЩ

Американският финансов министър Джанет Йелън каза, че очаква Конгресът скоро да се намеси, за да включи САЩ в глобалното данъчно споразумение, подкрепено от десетки страни миналата седмица. Йелън каза на ABC, че мярката ще бъде включена в закона за разходите, който готвят демократите. Облагането на мултинационалните компании в петък направи важна стъпка напред след като 136 страни договориха минимален корпоративен данък от 15%.

МВФ

Изпълнителният съвет на МВФ планира среща с управляващия директор Кристалина Георгиева и адвокатската фирма Уилмър-Хейл, за да финализира етичното си разследване. Източници на Bloomberg казаха, че извънредното заседание в неделя е било частно. Бордът на МВФ се срещна в петък, за да разгледа доклада на Уилмър-Хейл за Световната банка, който обвинява Георгиева в оказване на натиск над служителите да манипулират данни по времето, когато бе в ръководството на банката.

Австралия

Премиерът на Австралия Скот Морисън каза, че преговаря с губернатора на Нови Южен Уелс за ускоряване на плана за отваряне на международните полети. Целта е пристигащите през Сидни ваксинирани австралийци да стоят под карантина у дома и ще позволи на същите да пътуват и в чужбина. Няма график за отварянето на международните граници на Австралия.