Борис Джонсън: Британската икономика поема в нова посока

Борис Джонсън, министър председател на Великобритания

17:55 | 6 октомври 2021
Преводач: Мария Попова

Ще се справим с най-големите базови проблеми на нашата икономика и на обществото ни, с проблемите, с които нито едно правителство до сега нямаше куража да се заеме. Имам предвид дългосрочните структурни слабости в британската икономика.

Благодарение на ваксинационната кампания, днес имаме най-отворената икономика и най-ускорения растеж в Г-7. Безработицата ни е...  Безработицата ни е с два милиона души по-малко от прогнозната. Търсенето се покачва и съм радостен да кажа, че след години на стагнация, продължила повече от десетилетие заплатите нарастват по-бързо отколкото преди началото на пандемията. И това има огромно значение, защото сега се впускаме в промяна на посоката, която отдавна трябваше да се случи в британската икономика. Няма да се върнем същия сбъркан модел на ниски заплати, нисък ръст, ниска квалификация и ниска производителност и всичко това стимулирано и подпомагано от безконтролната имиграция.

Отговорът на настоящите трудности и проблеми, които основно произтичат от растежа и съживяването на икономиката, не е да прибегнем отново към лоста на безконтролната имиграция, за да останат заплатите ниски. Отговорът е в контрола на имиграцията, в това да позволим на талантливите хора да дойдат в страната ни, но не и да използваме имиграцията като извинение за провала ни да инвестираме в хора, в квалификация, в оборудване, съоръжения и машини...    които са необходими, за да си свършат хората работата. Давам произволен пример с паркингите за камиони – едно елементарно съоръжение, което позволява да не се уринира в храстите.

Това е посоката, в която поема днес страната ни: към високи заплати, високи квалификации, висока производителност и да, следователно една икономика с ниски данъци. От това имат нужда хората в тази страна и това заслужават.