Защо Deutsche очакваше ЦБ на Австралия да вдигне лихвата

Джулиана Лий, главен икономист за Азия в Deutsche Bank

05:30 | 5 октомври 2021
Обновен: 07:40 | 5 октомври 2021
Преводач: Вера Рашева

Интервюто е направено преди ЦБ на Австралия да се откаже да вдига лихвата.

Мисля, че по отношение на това, което Централната банка на Австралия съобщи, както току-що беше споменато, очакваме увеличение на лихвените проценти там.

Според мен най-интересното е, че дори и да не очакваме някаква промяна от страна на Централната банка на Австралия, в петък ще бъде публикуван финансов отчет, чрез който ще се предизвикат опасения за ипотечния дълг и може да очакваме потенциални регулации от тази икономика.

Мисля, че това е доста интересно.

Другото интересно е, разбира се, Централната банка на Индия по отношение на обрата в операциите.

Към момента централните банки обръщат политиката си, за да премахнат някои корпоративни спешни мерки.

Това наблюдаваме по отношение на коментари от BoE до Фед.

И ще го наблюдаваме и при Централната банка на Нова Зеландия, след като Централната банка на Корея също вече увеличи лихвените проценти.

Според мен това, за което основно става въпрос е опитите им да премахнат някои спешни мерки във връзка с придвижването напред по отношение на пандемията.

Ако разгледаме Централната банка на Австралия, това, което се спомена беше, че тя разглежда домакинства с висока задлъжнялост и тяхната способност за обслужване на дълга.

В Корея например се наблюдава ограничаване на нарастване на разходите за обслужване на дълга. Там се опитват да се справят или да предотвратят по-нататъшно увеличение на дълга на домакинствата.

Не само  по отношение на увеличаването, но също и във връзка с по-стриктен мониторинг или потенциално регулиране.

Според мен става въпрос за комбиниране на различни неща.

Може да наблюдавате залога, особено целта на ипотеките за някои централни банки и опитът за ограничаване, мониторинг или потенциални регулации.