Кой печели от високите енергийни цени

Стивън Стапчински, Bloomberg

12:44 | 27 септември 2021
Преводач: Силвия Грозева

В непосредствено бъдеще ситуацията в Европа ще бъде най-трагична. Например запасите на природен газ. Те са на най-ниското си ниво в историята за сезона, или поне от 10г.

Страните в Европа се борят да си осигурят природен газ. От Русия и Норвегия не идват достатъчно количества в Европа не само за запълване на запасите за зимата, но и за възстановяването след пандемията.

Втечненият природен газ от Катар и САЩ също го няма. Китай и другите страни, които също са изправени пред недостиг, просто плащат повече от Европа, за да си осигурят обемите.

Това оставя Европа на опашката.

Трейдърите ще спечелят от това и вече го правят. Говоря всеки ден с тях. Те са големи оптимисти. Във всяко едно отношение. Не само продавачите, но и купувачите и посредниците – всички те откриват възможности в целия глобален пазар и се възползват от тях.

В същото време Катар и САЩ – големите износители на LNG, както и Австралия, се възползват от цените и недостига. Те продават, водени от огромното търсене.

Миналата година същите тези купувачи отказваха американските доставки на втечнен газ. Сега САЩ произвежда повече LNG от когато и да било. Тази индустрия преживява голям поврат.