Защо Норвегия първа от Г-10 вдигна лихвата

Ойстен Олсен, гуверньор на Централната банка на Норвегия

12:15 | 24 септември 2021
Преводач: Силвия Грозева

Сър, вие повишихте лихвите, защо?

Бяхме засегнати от пандемията, но в последната година имахме силно възстановяване на икономиката. Сега сме близо до нормалните нива в икономическата активност и заетостта, която бе силно намаляла.

При нормализацията на икономиката е време постепенно да започнем да връщаме лихвите към обичайните им нива от изключително ниските досега.

Така че направихме първата стъпка и увеличихме лихвата с 25 базисни пункта.

Централните банки по света и например Джеръм Пауъл преди 2 дни каза, че ще направи същото. Кажете ми каква независимост имат централните банки в момента, извън Фед? Уверен ли сте по своя норвежки път, вместо да разчитате на другите по-големи централни банки?

Очевидно всяка централна банка управлява лихвите на базата на анализи на националната икономика и в нашия случай, икономиката на Норвегия.

Имаме някои особености, с които сме наясно.

Все още ни остават доста големи фискални възможности.

Когато ситуацията се нормализира, има възможност да започнем да връщаме лихвите към обичайните им нива.

Ако трябва да говоря за Фед и последното им решение от тази седмица, то е доста интересно. Първо, те имат доста голям набор от монетарни политики от нас. Имат изкупуване на активи и конвенционални политики, които се готвят да започнат да намаляват.

Интересно е да разгледаме и мненията на членовете на борда за 3-4 години напред те дават знак, че ще започнат от вероятно догодина да вдигат лихвата. И ще постигнат ниво на лихвите, доста сходно до нашето, 1,7%.

Опасно ли е централните банки от развитите страни да не вдигнат бързо лихвите, да дадат знак за спокойно връщане към момента, в който вероятно ще започнат да мислят за това, без да направят това, което направихте вие?

Не, ние сме в различна ситуация. Не сме влизали в сектора на неконвенционалните политики. Макар че в пандемията имахме мерки, с които дадохме на пазара, на банките мощна инжекция от ликвидност. След март 2020г.

Това беше нашата версия на допълнителни политики към монетарните. Кризисни мерки. В нашия случай те са прекратени. Всички извънредни кредити, които банките получиха от март 2020г са изплатени.

Икономиката на Норвегия е различна. Много по-малки сме от САЩ. По-сложна икономика сме. Имаме петрол, имаме възможност да маневрираме във фискалната политика.