Защо инвеститорите в САЩ да се интересуват от изборите в Германия

Мария Тадео, Bloomberg Берлин

13:00 | 15 септември 2021
Обновен: 17:43 | 15 септември 2021
Преводач: Петя Кушева

Изборите в Германия са наистина решаващи. Всички знаем, че Ангела Меркел се оттегля. Това е краят на 16-годишното управление на Ангела Меркел.

Германия наистина е в критичен момент. Това са избори, които бяха оставени на автопилот, за да победят християн-демократите и всичко да се промени.

Социалдемократите настъпиха. Всички мислеха, че тези момчета са отдавна мъртви. А сега Олаф Шулц, финансовият министър, води в проучванията на общественото мнение.

Германската политика е толкова сложна, че новото правителство може би много трудно ще се формира.

Може да се включат много коалиции, около пет партии могат да имат думата тук. Но това е огромна промяна от преминаването от канцлер-християндемократ към социалдемократ.

Това ли е краят на репутацията на Германия като фискално консервативна страна?

Може и да е така, но често чуваме отново и отново, че ако има  социалдемократично правителство, Германия ще започне да харчи и ще видим промяна в политиката.

Но  трябва да имаме предвид, че следващото правителство ще бъде тристранна коалиция. Това означава, че следващият канцлер ще трябва да направи много компромиси относно фискалната политика, но също и в икономическата политика.