Повечето хора нямат нужда от реимунизация

Марк Крамптън, Bloomberg

11:30 | 14 септември 2021
Обновен: 17:14 | 14 септември 2021
Преводач: Мария Попова

Ваксини

Ваксините срещу Ковид-19 са толкова ефикасни, че повечето хора за сега не се нуждаят от реимунизация. Това става ясно от доклад на комисия от учени от цял свят, включително двама водещи експерти от американската Агенция по храните и лекарствата. Те заявяват, че нито едно от проучванията, които са разгледали не дава достоверни доказателства за значителен спад в защитата създадена от ваксините и че са възможни повече странични ефекти, ако реимунизацията се приложи преждевременно или масово.

Данъци

Демократите обявиха пакет от данъчни увеличения, които са по-ниски от исканите от президента Байдън. В предложението, данъкът върху корпоративните печалби е повишен от 21 на 26,5%, което е по-малко от предложените от президента 28%. Ставката върху капиталовите печалби нараства от 20 на 25% вместо 39,6% както предложи президента. По предварителни оценки, пакетът ще увеличи приходите в хазната с над 2 трилиона долара.

Инфраструктурен план

Сенатор Джо Манчин изрази съмнения относно графика за гласуване на икономическия план на президента Байдън в Конгреса. Демократът от Западна Вирджиния заяви, че целта да се гласува инфраструктурния пакет от представителите в края на септември е нереалистична. Гласът на Манчин е решаващ в разделения по равно Сенат. Той възобнови възраженията си срещу предложението за 3,5 трилиона долара.

Иран

Агенцията по ядрена енергетика заяви, че наблюдението над иранската ядрена програма е отново в график. Агенцията е постигнала договореност с Иран, която позволява членове на агенцията да подменят повредените камери за наблюдение и картите им памет на иранските ядрени площадки. С тази договореност се избягва острата ескалация на напрежението заради ядрените опити на Иран и дава надежда на дипломатите за съживяването и продължаване на споразумението от 2015, което ограничаваше програмата.