Къри от Godlman: Суровините са в бичи пазар

Джеф Къри, глобален директор Суровини, Goldman Sachs

16:38 | 14 септември 2021
Преводач: Силвия Грозева

Това е знак как могат да изглеждат тези пазари на суровини в следващите месеци. Ние смятаме, че те вървят от период на високи цени и голямо търсене след ковид към по-ниски цени. Сега нивата на търсене изпреварват предлагането, което намаля със запасите и остави пазарите изключително силно изложени на всякакви смущения на баланса в търсенето и предлагането.

Вятърът в Европа например предизвика търсене на газ, ако няма запаси цената в момента е скочила на 22 долара на милион британски топлинни единици.

За да го поставим в перспектива - в САЩ е 5 долара за британска топлинна единица в САЩ. Това е с потенциал да се пренесе и на други пазари като петрола. Например с цената на дизела като заместващо гориво.

Затова ние казваме, че това е знак как тази зима нещата може да се развият още повече.

Следим пазарите на повечето метали и на петролния газ извън САЩ. Техните запаси се насочват към критични нива. Това означава, че пазарът, на който забележите смущения, ще бъде този, който ще скочи.

Трудно е да се прогнозира при смущения, дали ще бъде търсенето или предлагането. Но тези пазари, които в момента се готвят за промени са пазарите на петрол и природен газ, чиито запаси започнаха да падат.

Особено при петрола. Заради урагана Айда. Той вече изтри 2,5 месеца на увеличение на производството от ОПЕК. Търсенето, засегнато от Делта варианта изобщо не е толкова голямо, колкото хората очакваха.

Пазарите изпитват дефицит. Вече бяха изразходвани пандемичните запаси.

Вече бавно се приближаваме към есента и вероятността от ръст на потреблението расте, както и вероятността на бум на петрола. Особено ако иранският петрол не тръгне.

Това е черта на пазарите на суровини. Когато навлезем в период на ниски запаси, цената скача и след това се връща обратно.

Какво става? Пикът на цената убива търсенето и то се връща към баланса с предлагането, след това отново тръгва нагоре и цената пак скача. Пазарът се балансира.

Вижте всички бичи пазари при суровините.

Това е основната им черта.