Европа оглави индекса на устойчивост на Covid

Рейчъл Чанг, Bloomberg

18:00 | 30 август 2021
Преводач: Мария Попова

В класацията за устойчивост на ковид за август виждаме европейските икономики да заемат 9 от първите 10 места. Причината за това всъщност е, че разпространението на Делта варианта се оказа предизвикателство за много успешни модели в други държави.

Например защитите на модела за ограничаване на заболеваемостта „Ковид нула“ в Нова Зеландия и Австралия бяха преодолени от Делта и се наложи карантина на тези места.

Пълната противоположност са шампионите по ваксинация и отваряне като САЩ и Израел, които  ваксинират хората с бързи темпове и отварят, но сега отново  растат случаите на заразени с Делта, възникване на епидемични огнища и множество неваксинирани в отделенията по реанимация.

Това означава, че Европа през август се оказа най-устойчивата група икономики заради балансираната стратегия на масово ваксиниране и отваряне в зависимост от темповете на ваксинация.

Разбира се, не знаем колко ще продължи това, защото и преди сме виждали такава добра динамика при шампионите по ваксинация, а сега те имат затруднения с Делта.

Кои са държавите в дъното на класацията?

Августовската класация показва нещо, което наблюдаваме от няколко месеца – в дъното на класацията са предимно развиващи се страни заради слабия достъп до ваксини.

Разликата е впечатляваща спрямо страните доставчици на ваксини, където вече се говори за реимунизация, а това ще ограничи още и без това ограничените доставки и много от тези развиващи се държави ще останат неваксинирани и уязвими от Делта, без защитата на имунизацията.

В дъното на класацията са държави от югоизточна Азия. Като цяло, регионът се оказа новата гореща точка за вируса в света. Ютоизточна Азия има най-високата смъртност на глава от населението през последния месец.

Номер 53 е Малайзия, където броят на новозаразените на глава от населението е най-високият в света. Заради ситуацията с Делта, централната банка на страната намали на половина икономическата прогноза за годината и това също ги прати надолу в класацията.

Знаем ли вече кой е най-добрият начин за борба с Делта варианта?

Един от най-отрезвяващите факти с настъпването на Делта е, че хората осъзнават, че пандемията не е в своя край и всъщност сме едва в края на първата фаза, а Делта е нейното ново лице.

Но кои са позитивните примери в класацията? Това са Нидерландия и Великобритания.

И двете се изкачват напред в класирането и са сред групата на добре представящите се икономики от Европа. Това, което наблюдаваме в тези държави е, че макар вълната от Делта да е доста мащабна като пропорция, тя се отдръпна без значително нарастване на смъртните случаи. Вълната се отдръпна без да промени програмите им за отваряне на икономикате.

Надяваме се да видим същото и в държави като САЩ и Израел, а реимунизацията вероятно ще им помогне да продължат да поддържат ниска смъртност при отварянето, защото европейските икономика не смятат да се връщат към старите мерки, няма отново да въвеждат карантина – отварянето и нормализацията са пътят, по който вървят.