Броят на случаите е риск за прогнозата на МВФ

Гита Гопинат, главен икономист в Международния валутен фонд

13:00 | 28 юли 2021
Обновен: 19:54 | 28 юли 2021
Преводач: Мария Попова

В момента Делта вариантът е доминиращия вариант по света и вече ни накара да променим прогнозата си. Например, понижаването на очакванията за развиващите се и развитите икономики се дължи основно на понижението при азиатските развиващисе пазари.

Това е последица от много бързото разпространение на Делта варианта в този регион.

Прогнозираме значителен спад за Индия, откъдето се разпространи Делта варианта. Вече се наблюдава рязък скок на случаите в Малайзия, Индонезия. Това е най-важният фактор в основата на понижените очаквания.

Виждаме, че случаите нарастват и в САЩ и в други части на света, където ваксинационното покритие е по-високо, което ще намали броя на хоспитализациите и смъртните случаи. Но това е значи риск за нашата прогноза.

За съжаление, това е основното послание и то гласи: ние предупреждаваме за опасно задълбочаване на различията и прогнозираме, че те ще се влошат заради последните данни, с които разполагаме.

Прогнозата до 2025 показва, че в развитите икономики почти няма да са останали последици, но при развиващите се пазари последиците са много големи.

По отношение на това какво първо трябва да направим – трябва да предоставим ваксини за различните части на света, в които ваксинационното покритие е по-малко от 2%.

Това налага, богатите нации, разполагащи многократно повече от нужните им ваксини да дарят около милиард дози до края на годината.

Не милиард дози през следващата година, а милиард дози от този момент до края на тази година. Това трябва да стане възможно най-скоро. Надяваме се на 250 милиона дози до септември. Бих казала, че това е приоритет номер едно.

Втората причина за различията са фискалните ресурси, с които разполагат напредналите икономки, а те са много по-големи спрямо други части от света.

Ако МВФ завърши предлагането на специални права на тираж на стойност 650 милиарда долара, това би помогнало на държавите да се справят с трудните обстоятелства, пред които са изправени днес.