МВФ потвърди най-голямото възстановяване от 40г

Ришаад Саламат Bloomberg News

10:00 | 28 юли 2021
Обновен: 12:35 | 28 юли 2021
Преводач: Антон Груев

Прогноза

Международния валутен фонд потвърди своята прогноза за най-голямото икономическо възстановяване от 40 години, но променящата се регионална прогноза все още показва, че световната икономика ще нарасне с 6% за 2021. Миналата година беше отчетен спад от 3,2%. Въпреки това от МВФ отново подчертаха, че неравномерния достъп до ваксините продължава да разширява разликите във възстановяването между развитите и развиващите се икономики. Обединеното кралство отчита най-голямо увеличение, поне сред най-големите икономики с увеличение от 7%. 

Инфраструктура

Основният преговарящ на демократите в САЩ срещна няколко препятствия в опитите си да договори двупартийно споразумение с републиканците за инфраструктурния пакет. Сенатът отново не успя да спази крайния срок след като разногласията между двете страни остават неразрешени. Една от тях е колко неизхарчени пари за справяне с Ковид могат да бъдат пренасочени за инфраструктура. От Белия дом са уверени, че все пак споразумението ще бъде сключено.

Мита

Bloomberg научи, че Китай обмисля да наложи още мита върху износа на стомана в опит да ограничи вътрешното производство и овладее резкия скок на цените и опасенията за нарастваща инфлация. Очаква се налозите да са между 10 и 25% и да включват и продукти, които не бяха обхванати от предходния кръг мита. Според източници, властите искат да увеличат налозите от третото тримесечие, но те все още подлежа на окончателно одобрение.