Direxion: Пазарът ще устои на Covid-19

Дейв Маза, Direxion

20:14 | 22 юли 2021
Преводач: Кирил Петков

Би било грешка да не обръщаме внимание на пандемията, особено на бума на Делта варианта.

Пазарите реагираха отрицателно в понеделник след като през уикенда стана ясно, че той се разпространява скоростно в САЩ и в много други части на света.

Но това, което ме заинтригува е устойчивостта на пазара.

Обратът от вторник до днес показва, че корпорациите бяха много устойчиви през всичко това.

Таблицата за доходи, показана преди малко, е удивителна.

Данните са сред най-добрите в историята. Дори по време на криза ликвидността на централната банка остава предостатъчна и икономическият ръст е устойчив. Все още се питаме колко дълго ще трае това, но за момента инвеститорите имат инерция и нагласите все още са за покупка при спад.

Някои от компаниите от рефлационната търговия и подценените акции, както и сектори като финансовия и енергийния, понесоха сериозен удар през 2020 г. за сметка на технологии и акциите с потенциал.

Компаниите с малки пазарни капитализации наистина се забавиха.

Голяма част от забавянето бе през март, когато доходността по 10-годишните американски облигации достигна връх и сега стига нови дъна. Доста от това се свързва със тревога относно ръста.

През цялото време смятах, че преходът към подценени акции бе замяна, а не дългосрочно позициониране. Все още сме в доста несигурно положение, дори при продължаващите отлични икономически данни.

Докато ситуацията с инфлацията и дългосрочният ръст не станат пределно ясни не смятам че стабилният ръст на подценените акции ще продължи.

Затова смятам че акциите с потенциал продължават да достига нови рекорди.