ЕС отказва да преразгледа споразумението за Северна Ирландия

Едуард Еванс, Bloomberg

15:07 | 22 юли 2021
Преводач: Мария Попова

Изминали са едва 7 месеца откакто протоколът е в сила. Така че  процесът наистина се е развивал бавно в продължение на месеци и въпросът се повдига сега. Британското правителство обяви, че се нуждае от предоговаряне на целия протокол, който е част от сделката по Брекзит. Протоколът беше ключов елемент, който позволи да се осъществи цялата сделка с цената на преминаването на търговска граница през Ирландско море.
В резултат на всичко това, както каза и Дейвид Фрост, възникнаха сериозни затруднения за търговците, които превозват стоки от останалите части на Великобритания към Северна Ирландия. Супермаркетите се затрудняват да зареждат, хората не получават поръчките си от Amazon. Да не забравяме, че тези проблеми имат и значително политическо измерение в Северна Ирландия, където юнионистите реагират болезнено на всеки намек за отделяне от Обединеното кралство. 

Европейският съюз е на позицията, че няма да има предоговаряне на протокола. Той е правно обвързващ договор, който Обединеното кралство е подписало. Те периодично повтарят, че сделката трябва да се спазва. Марос Сефкович допусна възможността за преговори в рамките на протокола. Няма да има цялостно предоговаряне каквото иска Великобритания, но е възможно да има разхлабване по някои точки от договореното или поне да се работи съвместно по облекчаването им. Какво може да стане? От едната крайност – части от протокола да бъдат отменени до вчерашните думи на Фрост, с които заплаши, че Обединеното кралство може да се позове на член 16, позволяващ отменяне на част от сделката като проверките по границите. На практика, това е по-скоро преговорна тактика, за да бъде принуден ЕС да направи опит през следващите месеци да облекчи някои от затрудненията за търговците.