Ваксината на J&J с по-слаба защита срещу Делта варианта

Андрю Пекош, вирусолог в Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health

19:44 | 21 юли 2021
Преводач: Мария Попова

Когато анализираме ефикасността на ваксините, ние разглеждаме две отделни неща. Едното е, когато вземем серум от ваксиниран, изследваме го в лаборатория и оценяваме как антителата реагират на даден вариант. Това проучване показа, че ваксината на J&J предизвиква малко по-ниски нива на антитела срещу Делта варианта. Освен това провеждаме наблюдения какъв е процентът на заболелите от тези, които са били ваксинирани с препарата на J&J. До момента, тези наблюдения показват, че J&J предпазва от тежко протичане на болестта предизвикана от COVID-19.
Смятам, че има надеждни признаци, че ваксината предпазва от тежко заболяване, но това не трябва да се забравя в бъдеще, когато се води дискусията за реимунизацията. Дали ваксината на J&J е подходяща за реимунизация може да бъде повод за дискусии през есента. 

J&J има предимството, че се състои само от една доза. Тя няма изискванията за съхранение като иРНК ваксините. Тя може да се разпространява и използва в много по-голям мащаб и много по-лесно отколкото иРНК ваксините. Така че има ниша за ваксината на J&J в програмата за ваксинация срещу COVID-19. С появата на варианти, трябва да обсъдим дали не е време ваксините да се променят, дали е време въобще да се променят формулите, за да отговорят на вариантите, които се разпространяват. Ваксините са базирани на вирусите, които се разпространяваха сред населението в началото. Нещата драстично се промениха и от двете страни, така че дискусия за обновяване на ваксините е възможна през есента.