Голямото финтех разделяне, част 2

Сам Сакс, политически изследовател за New America Cybersecurity

19:00 | 14 юли 2021
Преводач: Силвия Грозева

Има тенденция да се гледа дали китайското правителство действа в интерес на своите компании и тяхното разрастване по света. Тук случаят не е точно такъв.

Въпреки че правителството на Си Дзинпин каза, че ще прави глобално успешни китайски брандове, които ще оперират извън затворената и защитена система в страната, често там едната ръка не знае какво прави другата. Затова правителството излиза със забележки по сигурността, които омаловажават и пречат на усилията на същите тези компании да излязат и успешно да се конкурират на глобалния пазар.

Това става тук.

Това решение е краткият път към разделянето във финансовия сектор между САЩ и Китай. Тези компании се оказват между чука и наковалнята – между Пекин и Вашингтон.

Пекин иска да се върнат и да се листнат на местните пазари. Вашингтон налага много по-строг одит за тях, иска китайските компании да си отворят документацията от одита, или ще трябва да бъдат делистнати до 3г.

Това също е причина за разделянето. Тези данни, които ще бъдат показани в този процес на одит в САЩ не е нещо, което китайското правителство би искало да показва на някакви чужди регулатори.

Определено имаме разделяне във финансовата сфера.

Редица инструменти се прилагат в момента в това отношение, за да се определи докъде стига това разделяне.

Идеята за пълно разделяне е доста непопулярна.

Ще имаме разделяне в някои области, където тези компании ще са подложени на нарастващ натиск да преориентират глобалните си амбиции и да се насочат повече към вътрешния пазар в Китай.

За BiteDance го видяхме вече, преди това беше Huawei. Сега и Didi.

Сигурно ще станат по-вътрешно ориентирани, защото ще искат да спазват вътрешните регулации в Китай – в сигурността и вече и при защита на данните.