Адвокат от САЩ с ефективна присъда в Хонконг

Вони Куин Bloomberg News

10:00 | 6 юли 2021
Обновен: 11:18 | 6 юли 2021
Преводач: Антон Груев

САЩ-Китай

Съд в Хонконг издаде ефективна присъда за американски адвокат за спречкване с хонконгски полицай в цивилно облекло в края на 2019. Самюъл Бекет е осъден на 4 месеца и 2 седмици затвор по едно обвинение за нападение срещу полицай. Бекет твърди, че нито законът, нито доказателствата подкрепят присъдата. Бившият директор Съответствия в Bank of America Merrill Lynch е бил признат за виновен миналия месец без право да излезе под гаранция.

Олимпиада

Япония ще открие Олимпиадата в Токио без зрители, като властите са се отказали от предварителните си планове да допуснат фенове по време на церемонията на 23 юли. Според вестник Asahi, членове на Международния олимпийски комитет, спонсори и други официални лица ще могат да присъстват, но се правят опити бройката им да се намали. Съоръжения с капацитет от над 10 000 души няма да приемат зрители, нито събития от 9 вечерта нататък.

Киберсигурност

Хакерите, атакували системите на Kaseya са поискали еднократен откуп от $70 милиона. Според Dow Jones директорът на компанията е отказал да коментира дали възнамерява да плати сумата. Той е казал пред Белия дом, че доколкото знае нападението не е засегнало критично важна инфраструктура и в скоро време проблемът ще  бъде решен от софтуерно допълнение.

Отваряне

Англия ще отмени всички ограничения заради пандемията включително социално дистанциране и ограничения на капацитета на 19 юли. Носенето на маски няма да бъде задължително, а правителството повече няма да съветва хората да работят от домовете си. Премиерът Борис Джонсън каза, че броя на заразените ще продължи да се увеличава, но хората трябва да се научат да живеят с вируса и да използват преценката си, за да се предпазят.

Ваксина

Данни на израелското правителство показват, че ваксината на Pfizer все още предотвратява сериозни симптоми, но е по-малко ефикасна срещу варианта Делта на коронавируса. През юни ефикасността на препарата срещу предаване на вируса спадна от 94 до 64%. Защитата от хоспитализация леко е спаднала, но остава над 93%. данните съвпадат с вдигането на ограниченията в страната.