Deutsche: В Азия продължава възстановяването на 2 скорости

Майкъл Спенсър, главен икономист на Deutsche bank

14:49 | 5 юли 2021
Преводач: Силвия Грозева

Във второто полугодие водещи ще бъдат икономиките, които са най-експортно ориентирани. Това са Южна Корея, Тайван, Хонконг и Сингапур.

Икономиките, които са най-слабо засегнати от ковид и затова най-добро място, където да очакваме вътрешното търсене да продължава да расте с ръста на износа. Това са Южна Корея, Тайван, Хонконг и Сингапур, както и Китай.

Останалите икономики са по-малко експортно ориентирани и затова ще се възползват по-малко от този забележителен ръст, който наблюдаваме в САЩ и Европа и който очакваме да продължи още няколко тримесечия.

Износът на тези страни расте сравнително бързо за тях, но този ръст, воден от износа се пренася много по-малко на вътрешното търсене. Ситуацията с ковид в тях остава доста по-зле, отколкото е ограниченото вътрешно търсене.

Така че износът на две скорости е по-добре от вътрешното търсене в региона.

Най-успешните икономики, които успяха да овладеят ковид засега, се справят много по-добре от страни като Индонезия, Малайзия, Филипините, Индия и Тайланд.

Китайските власти се справиха много добре в изтеглянето на фискалните и монетарните стимули доста рано. В началото на четвъртото тримесечие на миналата година бе ясно, че политиките се преориентират към неутралност. Във фискалната област дори се затегнаха тази година.

Фискалният дефицит като цяло намаля до 2,5% от БВП в последните 5 месеца.

Това е много по-бързо затягане на фискалната политика, отколкото бе заложена в бюджета и това показва, че може би има възможност за разхлабване във втората половина на годината.

Но централната банка свърши много добра работа с изтеглянето на монетарните стимули.

Това създава известна тревога, защото ръстът на кредитирането се забавя достатъчно бавно. Ако измерите кредитния импулс, промяната в кредитите като дял от БВП, ще видите, че не е бил толкова нисък от двайсетина години.

Ако обаче погледнете нещата през очите на китайските политици, как сме днес спрямо 2019г. според данните, ако пренебрегнем срива заради ковид и възстановяването след това, тогава ще видите добро нарастване на новото кредитиране с 11-12%.

Малко по-бавно от ръста на номиналния БВП, съвместимо с желанието плавно да се премине към деливъридж на икономиката.

Миксът на монетарна и фискална политика е подходящ. Свърши много добра работа досега в управлението на изтеглянето на стимули.