Джонсън: Няма противоречие между опазването на климата и растежа

Борис Джонсън, министър-председател на Великобритания

10:08 | 25 юни 2021
Преводач: Петя Кушева

Радвам се, че мога да се обърна към Катарския икономически форум и съм благодарен на Негово величество емира за предоставената възможност да предложим визия за света, който всички трябва да сътворим заедно след пандемията.

Ако може да произлезе нещо добро от една трагедия, поне ни беше даден шанс да съградим отново по-добър и по-зелен свят.

Това е моментът да скъсаме с миналото и да съживим глобалната икономика по начин, който защитава планетата и изпълнява нашите задължения към бъдещите поколения.

Чрез инвестиране в нова инфраструктура и насърчаване на иновациите можем да създаваме работни места и равнопоставеност, така че никой да не изостава.

Няма противоречие между постигането на тази амбиция и опазването на нашата планета.

През последните 30 години, ние в Обединеното кралство намалихме въглеродните си емисии с 44% и за същия период сме разширили икономиката си със 78%.

Само преди десетилетие около 40% от електричеството ни идваше от въглища. Днес цифрата е под 2% и ние целим да премахнем въглищата изцяло до 2024г.

Няма причина човечеството да не просперира и да едновременно с това да опазва планетата.

Имаме изобретателност и технологии за постигане и на двете цели. Остава само да призовем волята си и ролята на Катар в изграждането на по-екологосъобразно ще бъде, разбира се, решаваща.

Ако искаме да ограничим повишаването на глобалните температури до 1.5 градуса, нашите учени казват, че от средата на този век въглеродът, който произвеждаме, и количеството, което природата милостиво отстранява от атмосферата трябва да бъдат балансирани.

Точно защото тази жизненоважна цел може да бъде постигната само с общите усилия на всяка нация, Великобритания ще обедини света на Конференцията на страните COP26 в Глазгоу през ноември.

Надявам се всички да сте там и с нетърпение очаквам да работя с вас рамо до рамо, за да изпълняваме нашия дълг към следващите поколения и да предадем по-зелен и проспериращ свят. Благодаря!