NHK: Токио може да вдигне извънредното положение в неделя

13:00 | 17 юни 2021
Обновен: 14:39 | 17 юни 2021
Автор: Антон Груев

Олимпиада

Очаква се Япония да отмени извънредното положение наложено заради пандемията в Токио и други региони след изтичането му на 20 юни. Според NHK е възможно да останат в сила мерките срещу продажба на алкохол в ресторанти в столицата. Държавната медия предаде, че правителството може да започне ваксинационни паспорти от юли. Извънредното положение ще бъде отменено едва 5 седмици преди началото на отложените Олимпийски игри в Токио.

Метали

Китай увеличава усилията си, за да ограничи цените на суровините и намали спекулата. Според наши източници, на държавните предприятия е наредено да контролират рисковете и да ограничат експозицията си към чуждестранни суровинни пазари. Властите обявиха, че в скоро време ще освободят и държавни резерви от суровини като мед, алуминий и цинк.

Петрол

Саудитска Арабия няма да се откаже от предпазливия си подход към добива на петрол от ОПЕК и подчерта, че пазара все още не е преминал опасността. Картелът все още ограничава добива с поне 5,8 млн. барела петрол на ден, а Международната агенция по енергетика призова групата да увеличи производството си. Но саудитският енергиен министър заяви, че подходът, смятан от много хора за прекалено предпазлив, се отплаща и доказва своята ефективност, като цената на петрола надмина $70 за барел.

Сингапур

Правителството на Сингапур ще предприеме по-предпазлив подход към повторното отваряне след като в последно време инфекциите се увеличиха въпреки напредъка на ваксинационната кампания. В сряда властите установиха 19 нови случаи, което е най-големия брой от 3 юни. Правителството планираше да разреши храненето на закрито и да отвори фитнес залите от 21 юни, ако случаите бяха останали под контрол.

Сделка

придобиването на Willis Towers Watson от AON на стойност 30 млрд. долара. Правителството твърди, че сливането между две от най-големите застрахователни фирми в света може да премахне конкуренцията, увеличи цените и да ограничи иновациите. Това е първото дело, което министерството завежда, за да спре подобна сделка при администрацията на Байдън. Книжата на двете компании рязко поевтиняха след новината.