Разцепление в НАТО по отношение на Китай

Даниел Тен Кейт, Bloomberg и Джон Лю, Bloomberg

10:25 | 16 юни 2021
Обновен: 10:26 | 16 юни 2021
Преводач: Петя Кушева

Даниел Тен Кейт, Bloomberg

Видяхме разногласие в призива за ново разследване на произхода на коронавируса например и по-специално теорията за лабораторния му произход набра много подкрепа в САЩ, след като Байдън призова разузнавателните агенции да продължат разследването.

Имаше много скептицизъм в Европа относно това колко далеч да се стигне с разследването. Много дипломати казват на репортерите, че не са убедени в доказателствата и не са сигурни, че теорията за произхода на вируса си струва.

Току-що видяхме, че Европа иска да подчертае желанието си да балансира връзките с Китай. Само преди шест месеца постигна забележителна инвестиционна сделка с Китай, така че ЕС иска да върне отношенията отново в релси.

По-специално Меркел отбеляза, че САЩ и Великобритания не изнасяха ваксини известно време.

Има вътрешно напрежение, поради което европейските лидери не искат да се присъединят към САЩ, когато става въпрос за неща, свързани с Китай и искат да запазят един вид по-балансирани отношения.

Джон Лю, Bloomberg

Започваме да виждаме нещо като двупистов подход. Дори и от страна на САЩ видяхме, че вицепремиерът Лю Хъ води разговори с Джанет Йелън и Катрин Тай.

Също така търговските министри на Китай и САЩ говориха миналата седмица. Но в същото време виждате напрежение между двете страни със съюзниците от НАТО за неща като Синдзян, Хонконг, Тайван.

Това ще продължи и ще виждаме зони на интензивна конкуренция, а на други места като климатичните промени и други ще има стъпки към сътрудничество.