Новото правителство на Израел зависи от един човек

Боби Гош, Bloomberg Opinion

16:00 | 15 юни 2021
Обновен: 12:17 | 16 юни 2021
Преводач: Кирил Петков

Хората обявиха края на Бенямин Нетаняху няколко пъти през изминалите 25 години и ако съм научил нещо от годините прекарани в писане за Близкия изток, то е да не правя подобни предположения.

Това ново правителство виси на косъм.

Единственото, което Нетаняху трябва да направи е да отдели един член на Кнесета, един член на парламента от коалицията, за да я срути и той се сдобива с нов шанс. Той каза ясно, че това е намерението му. Той ще се опита да свали коалицията.

Като се има предвид способността му да се намесва в политически въпроси, не бих се обзаложил, че не би го направил.

В коалицията има разногласия за почти всичко.

Те казват, че ще се концентрират на теми, за които донякъде са съгласни.

Например са съгласни, че Израел се нуждае от бюджет. Страната не е имала бюджет от близо две години. Всички са съгласни, че е нужен. Съгласни са, че инфраструктурата се нуждае от обновяване. Съгласни са, че икономиката на Израел се нуждае от внимание в излизането си от пандемията. Тези теми са с малък риск от спорове.

Но в Израел, подобно на много други страни, политиката е непредсказуема и отвръща с удар на най-добрите намерения. Очаквам скоро темите, за които членовете на коалицията не са съгласни да излязат на преден план.

Символиката е от значение.

Президентът Байдън се обади на новия премиер Нафтали Бенет часове след назначението му и поздрави новото правителство, като ги увери за подкрепата на САЩ. Това е важно защото САЩ са най-важният съюзник на Израел, но е интересно защото Байдън се обади на Нетаняху чак няколко седмици след като сам той бе назначен. Голяма разлика.

Вашингтън сигнализира, че иска новото правителство да успее.

Двама души, които трябва да следите са премиерът Нафтали Бенет и министърът на външните работи Яир Лапид.

Лапид ще стане премиер след две години - ако коалицията оцелее дотогава. Двамата се различават в много неща. Нафтали Бенет е надясно от Биби Нетаняху. Подкрепя еврейските селища, не възнамерява да сключи сделка с палестинците.

Докато Яир Лапид има много по-умерен подход. Той е центрист и клони леко вляво. Лапид желае напредък в преговорите с палестинците.

Това е динамиката. Тук може да видим разделение.