Завръщането на 20-те години на 20в

Дейвид Уестин, Bloomberg News

17:30 | 15 юни 2021
Преводач: Кирил Петков

А сега - последна мисъл.

В 20-те години на 20в ли сме или в 20-те на 21в?

Нещата вървят добре. Не за всички, и не навсякъде - но за страшно много бизнес, за икономиката и за хората. И пазарите го показват. Но как да узнаем дали не се случва твърде много твърде бързо?

През януари директорът на Barclays Джес Стейли каза на колегата ни Франсин Лакуа в Давос, че големият ръст може да наподоби Златните двадесет.

"Ако си спомним Испанския грип, който причини най-голямата пандемия на 20 век. Краят ѝ доведе до Бурните двадесет", каза Джес Стейли.

И приликите между тези две десетилетия не свършват с възстановяването ни от пандемия.

Отново наблюдаваме рекорди на фондовата борса, където меме акциите отказват да следват всякаква логика.

Технологиите и иновациите отново променят живота ни - въпреки че не знаем дали електромобилите на Илон Мъск ще имат толкова голямо влияние като електрическите крушки на Томас Едисън.

Но има една голяма разлика.

Доколкото знам, през Бурните двадесет никой не е възнамерявал да замени щатския долар с нова измислена валута. Нещо като, да кажем, биткойн, който подскача нагоре и надолу и кара законодатели да решат, че нещо трябва да се направи по въпроса.

Дейвид Уестин

Не е ясно кога и дали регулаторите ще запретнат ръкави и ще се справят с бума на крипто.

Но никой не ги чака, как ли пък не.

Въпреки че биткойн не е стабилен и не е подходящ нито за обмени, нито за съхраняване на стойност, ние решихме да си запазим малко за пенсията.

През този месец ForUsAll, който предлага пенсионни планове  401(k) /401кей/ за 400 служители обяви, че ще работи с Coinbase, за да позволи на участниците да вложат 5% от спестяванията си за пенсия, в крипто като биткойн, етер или лайткойн.

Това е само капка в морето на пенсионните спестявания. Но е повод да се запитаме дали не е знак за периода, в който живеем. Но в какъв период живеем?