ОПЕК вдига производството до 2 млн барела на ден

Марк Крамптън, Bloomberg

10:00 | 2 юни 2021
Обновен: 10:16 | 2 юни 2021
Преводач: Мария Попова

Петрол

ОПЕК и съюзниците му производители на петрол потвърдиха плановете си за възстановяване на производствените нива до 2 милиона барела суров петрол на ден. Министърът на енергетиката на Саудитска Арабия заяви, че последните събития на пазара доказват, че решението от април за постепенно увеличаване на производството е било в правилна посока.

"Ние няма да оставим този пазар без обслужване", каза принц Абдулазис бин Саламан, министър на енергетиката на Саудитска Арабия.

Министърът заяви, че все още има притеснения относно възстановяването и търсенето на енергия.

Оклахома

Днес в Тълса, Оклахома президентът Байдън ще обяви план, целящ да намали расовото разделение в богатството. Президентът е там за отбелязването на 100 години от клането в проспериращия квартал на чернокожите. Очаква се да направи предложения, които трябва да подкрепят притежаването на жилища и малките бизнеси на малцинствата.

Името на вируса

Световната здравна организация излезе с нова схема за наименованията на вариантите на коронавируса. В нея се използва гръцката азбука, а в изявление на организацията се казва, че използването на алфа, бета и гама ще улесни дискусиите по вариантите на вируса. Група учени ще създаде чрез разделяне категории на щамовете на вируса като „представлява интерес“ и „предизвиква загриженост“.