Goldman: Рискът в Азия си заслужава

Тим Моу, главен стратег, Goldman Sachs за Азия

16:23 | 13 май 2021
Преводач: Силвия Грозева

Възможностите са навсякъде. Обичайните тревоги през май с разпродажбите, които познаваме, може би са преждевременни.

Обикновено май е слаб месец, но ако говорим в по-дългосрочен план от 3 до 6 месеца, оказва се, че май е третият най-добър месец за инвестиции в Азия.

Спадът от пика в средата на първото тримесечие, всъщност на 17 февруари, е изтри 10% от индекса. Много повече отне от Китай – 18%.

Сега се отблъсква заради предизвикателствата в САЩ. Но ако говорим за по-общата картина на фундаментите, която показва много бързо възстановяване на печалбите след това – 31% тази година и 16% догодина според нас, оценките се понижиха до средата на 15 от над 18 пъти в средата на февруари – така че рискът спрямо печалбата тук е доста привлекателен.

 

Първо да говорим за Тайван. Наистина има много значителни разпродажби, вчера пазарът спадна с 9% в средата на деня, но накрая затвори с 4% и като цяло има около 10% спад от пика.

Там случаят е лошо стечение на обстоятелствата, защото Тайван беше най-добре представящия се пазар в региона със 17%, преди предишния пик. По-скоро спад.

Има няколко интересни неща, на които инвеститорите може би не обръщат внимание в Тайван, но си заслужават да отбележим.

Първо, основният индекс е леко повлиян от много високата концентрация на TSMC, която е най-голямата компании в него. Тя сега е 45% индекса.

Ако извадим тази компания, останалият пазар до днес е с ръст от 12-13 пъти печалбата, което е доста привлекателно.

Второ, забелязваме, че изключителното представяне на Тайван досега е водено главно от фундаментите. Вижте ревизиите на печалбите спрямо тези в останалата част от региона, навсякъде бяха повишени, а в Тайван – най-много.

Така че там ръстът е воден от печалбите, не толкова от спекулации.

Забелязахме, че инвеститорите на дребно се намесиха по-силно в Тайван, след като се оттеглиха от други места, като Южна Корея миналата година.

Тайван е единственото място, където се концентрират. Смятаме, че вчера разпродажбите при индивидуалните инвеститори бяха водени от маржините. Това са нас е знак за повече дългосрочни основни инвеститори.