Ginkgo планира сливане със SPAC за $17,5 млрд, част 2

Джейсън Кели, директор на Ginkgo Bioworks

15:32 | 13 май 2021
Обновен: 16:24 | 13 май 2021
Преводач: Петя Кушева

Начинът по който мисля за това е като за компютър. Това е невероятна машина. Поставяте различен код в нея и може да направи различни приложения. Ако погледнете отраслите, които са претърпели проблеми през последните 50 години поради технологии и изчисления, всички те бяха информационно базирани индустрии – медии, телекомуникации, финанси. Защото компютърът движи информацията. Клетката е програмируема. Поставяте различен ДНК код и тя прави различни неща. Нещо като инсталиране на приложение. Само дето не придвижва информация. Клетките движат атомите наоколо, изграждат нещата.

Ако погледнете индустриите които ще бъдат затруднени от програмните клетки това са хранителната, лекарствената, строителните материали, електрониката, физическите неща. Ще има по-голямо въздействие от това на компютрите през последните 50 години.

Имаме компания, наречена Motif Food Works. Ще ви дам пример от хранителния пазар. „Impossible burger“ - отхапвате от него. Вегетариански бургер е, но кърви. Малко е странно. Откъде идва кръвта? Няма много кръвящи растения, нали? Impossible burger са открили гена на хемоглобина. Поставят го в цистерна, каквато бихте използвали за приготвяне на бира, и след това го варят. И вместо бира, излиза хемоглобин. Добавят го обратно и изведнъж това нещо мирише добре, има добър вкус. Impossible в Burger King.

Това не е единственият животински протеин, който влияе върху храната. Яйчните протеини, млечните протеини, веган сиренете - то се раздробява на прах. Това е защото няма казеин което е протеина в млякото, който прави сиренето разтегливо. Така че, ако искате вегански продукт със сирене, ще видите много скоро все повече от тях, това е от клетка програмирана да произвежда онзи млечен протеин, без кравата. Ще го има в магазините. Потребителите ще виждат това във все повече сфери от живота си, тъй като технология като тази на Ginko ще го направи по-евтино и по-бързо програмирането на тези клетки.

Това, което е уникалното за нас е, че работим повече като платформа на технологична компания. Не се опитвам да пусна веган сирене, ваксина или антибиотик. Искам да бъда като AWS. Да бъда мястото, където хората идват да вършат тази работа.

В  лабораторията ни в Бостън, на около 200 000 кв. метра има роботика и автоматизация за извършване на онази лабораторна работа, която върших преди, когато правех докторантурата си. Когато управляваме нлабораторията, това води до икономически мащаби като чип лаборатория или като автозавод.

Става по-евтино, тъй като произвеждаме повече. Ще имаме технологична платформа в бъдеще. Ще достигнем до всички крайни приложения. И хората ще идват при нас, защото просто ги улесняваме. Това е уникалното за нас.