Бразилия спря AstraZeneca за бременни

Вони Куин, Bloomberg

07:30 | 13 май 2021
Обновен: 08:50 | 13 май 2021
Преводач: Мария Попова

Здравният регулатор в Бразилия препоръча незабавното преустановяване на ваксинирането с AstraZeneca на бременни жени. Властите разследват смъртта на жена от Рио де Жанейро. Здравното министерство заяви, че неблагоприятните ефекти са редки и по-малко от рисковете, които носи COVID и ще продължи да препоръчва бременните да се ваксинират. Правителството заяви, че новите насоки, ще бъдат обявени след изясняване на фактите.

САЩ

Президентът Байдън увеличи броя на безплатните пътувания с Uber и Lyft като възможност повече американци да бъдат спечелени за ваксинацията. Компаниите ще предлагат безплатен превоз на всеки, който отива да се ваксинира до 04 юли. В САЩ се поставят около 2,1 милиона ваксини дневно, което е спад спрямо 3,4 милиона отпреди месец. Търсенето намалява както и случаите на новозаразени. Байдън обеща и по-голяма помощ с ваксините в чужбина.

"Всяка държава по света в момента гледа към нас, за да компенсираме липсата на капацитет за производство или снабдяване с ваксини. Няма да пренебрегна Съединените американски щати, обещавам ви, че ще има ваксина за всеки един американец, но ще се ангажираме със сътрудничество и с други държави", каза Джо Байдън.

Япония

Bloomberg научи, че бившият кмет на Чикаго, Рам Еманюъл е избран от президента Байдън за посланик на Съединените щати в Япония. Еманюъл представляваше Чикаго в Конгреса, преди да стане първият началник на кабинета на президента Обама. Той е бил и старши съветник на президента Бил Клинтън. Номинацията му трябва да бъде потвърдена от Сената.

ООН

Съветът по сигурността на ООН ще проведе спешно заседание заради ескалацията на насилие между Израел и военната групировка Хамас. Според израелската отбрана, през нощта са били изстреляни още ракети към Тел Авив. По-рано, Израел предприе въздушни удари срещу Газа, а Хамас изстреля над 100 ракети към Тел Авив. Сблъсъците са довели до смъртта на над 30 палестинци в Газа и трима израелски цивилни.